A fasizmus felemelkedéséről szóló darabbal nyit az avignoni fesztivál

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az idei lesz a 70. Avignoni Fesztivál, Európa legjelentősebb kortárs színházi találkozója. Úgy tűnik, erősen kezdik az ideit: a nácizmus felemelkedéséről szóló Elátkozottakat az első napon, szerdán játsszák a Pápák palotájának díszudvarán.

Les damnés

Részlet az előadásból

Az Elátkozottakat Luchino Visconti 1969-es azonos című filmje alapján viszik színpadra. A filmben egy nagypolgári család széthullásán keresztül jelenik meg a fasizmus előretörése és erkölcsromboló hatása.

Az Elátkozottakat a belga Ivo Van Hove rendezésében adja elő az egyik francia állami színház, a Comédie-Francaise. A rendező egyébként a forgatókönyvet vette alapul a drámához, és próbálta figyelmen kívül hagyni Visconti filmjének képi világát.

A fesztivál szerdán kezdődik és egészen július 24-ig tart. Az egyik csúcspontja lesz, mikor előadják az osztrák Thomas Bernhard drámájának színpadi verzióját, a Heldenplatzot. Az előadást a lengyel Krystian Lupa rendezi. Ezen kívül sokan várják Amos Gitai izraeli rendező darabját, a Rabin: the Last Day-t (Rabin: Az utolsó nap) is. Ez az egykori izraeli kormányfő, Jichák Rabin 1995-ös meggyilkolásáról szóló Gitai-dokumentumfilm színpadi változata.

Az Avignoni Fesztivál Európa legjelentősebb kortárs színházi találkozója, de a világ egyik legjelentősebb színházi eseménye is egyben.

 

[popup][/popup]