A dzsihádistákat fosszák meg francia állampolgárságuktól!

Írta: S. Ráduly János / inforadio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Letartóztatása óta hallgatásba burkolózik az a francia állampolgárságú férfi, akit a brüsszeli zsidó múzeumnál elkövetett gyilkossággal gyanúsítanak a hatóságok. Közben a francia jobb- és szélsőjobb képviselői, illetve a francia zsidóság csúcsszervezetének vezetője azt szorgalmazzák, hogy a köztársasági értékeket nyilvánvalóan lábbal tipró iszlamistákat fosszák meg francia állampolgárságuktól.

mehdi nemmouche forrás ejpressorg

A gyanúsított (forrás: ejpress.org)

A hallgatáshoz való jogára hivatkozva egyetlen szót sem hajlandó mondani a nyomozóknak a 29 éves Mehdi Nemmouche, akit a hatóságok május 30-án tartóztattak le a dél-franciaországi Marseille városában. A francia sajtóban megjelent hírek szerint a brüsszeli négyes gyilkossággal gyanúsított férfi azzal sem foglalkozik, hogy legalább alibit szolgáltasson kihallgatóinak.

Az ügynek komoly politikai következményei is vannak Franciaországban. A jobboldali Népi Mozgalom Uniója, az UMP képviselői ugyanis hétfőn törvénymódosítást nyújtottak be, amely lehetővé tenné, hogy megfosszák francia állampolgárságuktól azokat a személyeket, akik szélsőséges iszlamista fegyveres csoportokba lépnek be, illetve azok oldalán harcolnak vagy követnek el merényletet. A javaslatot kidolgozó Lionel Luca parlamenti képviselő azzal indokolta a lépést, hogy amikor egy francia állampolgár más franciákat gyilkol, annak árulás a neve, és ezt keményen kell büntetni.

A szocialistáknak az ötlet nem tetszik, és azzal vádolják az UMP-t, hogy a brüsszeli gyilkosságot politikai célokra akarja felhasználni, illetve hogy a szélsőjobb javaslatait szajkózza. A jobboldal és szélsőjobb álláspontja azonban egybevág a Franciaországi Zsidó Közösségek Központi Testületének elnökéével is, aki hétfőn azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy azokat a dzsihadistákat, akik nyilvánvaló módon a köztársaság egyetlen értékét sem hajlandók elismerni, meg kellene fosztani francia állampolgárságuktól.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]