„A diktátor atyja”: Tartalékosok átnevezték a miniszterelnök néhai édesapja tiszteletére állított emlékművet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A koalíció igazságügyi átalakítási tervét ellenző Katonai Hírszerzés Különleges Műveleti Osztályának tartalékosai, „a diktátor atyja” feliratú feliratokat helyeztek el szerdán Jeruzsálem északi bejáratánál a miniszterelnök néhai édesapjának emléket állító Benzion Netanjahu-csomópontot jelző emlékműnél.

Az “átnevezésre” délelőtt egy rendezvény keretében került sor a helyszínen. „Egy bukott és korrupt zsarnok apja, aki páriává vált Izraelben és szerte a világon” – áll a transzparensen – írja az ujkelet.live.

Benzion Netanjahu történész és az Encyclopedia Hebraica szerkesztője volt. 2012-ben hunyt el, a csomópontot 2013-ban nevezték el róla.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök délután Twitteren azt írta, hogy a tüntetők „megszentségtelenítették” a helyszínt, és közölte, hogy feljelentést tett a rendőrségen.

„Itt az ideje, hogy felhagyjanak a tisztesség és a józan ész összes normájának lábbal tiporásával” – írta.

Beni Gantz, az ellenzéki Nemzeti Egység párt elnöke szintén elítélte a tettet.

A tartalékosok azonban nem mutatnak megbánást.

,,Netanjahunak meg kell értenie, hogy amíg folytatja a reformterv előmozdítását, minden lehetséges formában erőszakmentes ellenállás lesz” – nyilatkozta a 12-es csatornának “Res” tartalékos százados, a tüntetés egyik vezetője. Katonai szolgálatának érzékenysége miatt, csak rangjával és neve héber kezdőbetűjével azonosítható.

Res elmondta, hogy a csoport nagy tisztelője a néhai Netanjahunak, de nem érzik szükségét, hogy bocsánatot kérjenek tetteikért.

„Nem vagyunk kedvesek, ez a tiltakozás nem kedves. Nem gyaláztunk meg semmit, minden szimpla felirat volt” – mondta.

„Mi nem vagyunk politikusok, egy emberhez beszélünk, aki [a miniszterelnöki rezidencián] ül, aki egyébként a mi körünkből származik” – mondta, utalva a miniszterelnök szolgálatára az elit Szajeret Matkal kommandós egységben. „Nagyon jól ismerjük. Azt mondjuk neki: ‘Ha nem ébredsz fel és nem hagysz fel ezzel a dolggal, így fognak emlékeznek rád. A történelem így fog emlékezni rád’.”

A Különleges Műveleti Osztály hírszerzési műveletekkel foglalkozik. Nagy jelentőségű, és a felszín alatt titkos és kritikus hadműveletekben tevékenykedő elit formációnak számít.

A Különleges Műveleti Osztály tartalékosainak tiltakozó csoportja közleményben azzal vádolta Netanjahut és szövetségeseit, hogy uszítanak ellenük és az igazságszolgáltatás ellen. Közölték, hogy a miniszterelnök rendőrségi feljelentésére válaszul ők is panaszt fognak benyújtani a rendőrségen, és azzal vádolták Netanjahut, hogy megpróbálta illegálisan és erőszakosan szétverni a jogállamiságot Izraelben.

[popup][/popup]