A dél-afrikai kormány úgy használja a választási kampányban Izraelt, ahogy a Fidesz sorosozik

Írta: Polgár György - Rovat: Hírek - lapszemle

A dél-afrikai kormány számára a Hamász támogatása fontosabb, mint a saját országa súlyos gondjainak megoldása. Az Izrael elleni hágai per mögött politikai és anyagi megfontolások állhatnak. Polgár György írása a HVG.hu-n jelent meg.

Cyrill Ramaphosa dél-afrikai elnök (Forrás. Flickr)

Az 1994-es első szabad választások óta az országot megszakítás nélkül kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) mindig is haragudott Izraelre, mert az annak idején támogatta a fehér kisebbség könyörtelen fajüldöző kormányzatát.

Régi érve, hogy Izrael „apartheid állam”, ahol a palesztinokat ugyanúgy elnyomják, mint egykor náluk a színes bőrűeket.

A felháborodás láttán akadnak, akik felhívják a figyelmet az ANC képmutatására, ami az emberi jogok tiszteletben tartását illeti.

Tali Nates, a népirtásra mint témára szakosodott dél-afrikai történész számos olyan esetre mutatott rá, amelyek az elmúlt évtizedben jelentősen rontották országa megítélését. Az egyik fő vád a nők elleni erőszakos bűncselekmények tűrése. De idesorolják a dárfúri népirtás felelőseként a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által körözött Omar Basir esetét is. Pretoria nem volt hajlandó letartóztatni a volt szudáni elnököt, amikor az 2015-ben az országba utazott, noha Dél-Afrika az ICC tagja, így kötelessége lett volna ezt megtenni.

Az egyes muszlim országokkal, főként Iránnal, Szaúd-Arábiával, Katarral fenntartott szoros kapcsolatoknak sincs sok köze az ANC által a világ szenvedésének enyhítése és mindenki életminőségének javítása iránt hangoztatott elkötelezettségéhez – annál inkább a pártelit gazdagodásához. Ez utóbbi a májusi választások közeledtével egyre inkább táplálja az elégedetlenséget, mert a gazdaság mélyrepülésben van, a munkanélküliség az egyik legmagasabb a világon, az infrastruktúra romokban hever, hatalmas a korrupció, és nagyon elszaporodott a bűnözés. A külföldi tőke menekül, október óta mintegy hétmilliárd dollár távozott a johannesburgi tőzsdéről más piacokra.

Az Izrael-ellenesség korábban nem jelentett antiszemitizmust, mert Dél-Afrika múltjából fakadóan törvények tiltják az etnikai vagy vallási megkülönböztetés minden formáját, ám a helyzet változik. Sokkal több az antiszemita megnyilvánulás, különösen Fokvárosban, ahol az ország muszlim közösségének java része él. A korábbi tíz évben október és november között átlagosan négy incidens történt, 2023-ban viszont már 120 volt – számolt be a Dél-Afrikai Zsidók Képviseleti Testülete.

Daniel Schay, a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokrata Szövetség (DA) politikusa a HVG-nek kifejtette: „A kormányzó párt a palesztin ügyet kiemelt kampánytémaként kezeli. Igyekszik nemzetközi színtéren elért hatalmas sikerként bemutatni, hogy ezáltal némi hitelességet szerezzen.

Mivel a lakosság mindössze 1,36 százalékát számláló muszlim közösség megnyerése nem indokolna ekkora felhajtást, vannak, akik Irán anyagi támogatását sejtik az ügy mögött. A kormánypárt 2019 óta átszámítva mintegy hatmillió dollárral tartozik az akkori választásokra készített transzparensekért egy cégnek, amely felszámolási eljárást indított ellene. Az ANC évek óta a csőd szélén tántorog.

Az elmélet hangoztatói a következő eseményeket láncba fűzik. a férje kedvéért évekkel ezelőtt a muszlim hitre áttért Naledi Pandor külügyminiszter októberben egynapos villámlátogatásra Teheránba utazott. Visszatértével a kormány kifejezte szolidaritását a palesztinokkal, a miniszterek részvételével beindultak a palesztinpárti szimpátiatüntetések, majd december elején Pretoria vendégül látott egy Hamász-delegációt. Ezután nyújtotta be Dél-Afrika be Izrael elleni keresetét Hágában. Végül ez év elején a kormányzó ANC párt közzétett egy nyilatkozatot, miszerint az évek óta húzódó pénzügyi gondjai egy csapásra megoldódtak.

 

[popup][/popup]