A Claims Conference tájékoztatása a gyermektúlélők kárpótlásával kapcsolatban

Írta: Mazsihisz / Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Sokan érdeklődtek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél a gyermektúlélők kárpótlási programjával és a kárpótlási összegek kifizetésével kapcsolatban.

A Mazsihisz jelezte, hogy a kárpótlási folyamatban a nincs aktív szerepe. Államközi megállapodások alapján a Claims Conference nemzetközi szervezetén keresztül kerül kifizetésre az egyösszegű kárpótlás.

ClaimsA holokausztot gyermekként túlélők tájékoztatása céljából Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben egyeztetett Greg Schneiderrel a Claims Conference igazgatójával, aki a következő tájékoztatást adta:

„A Gyermektúlélő Alaphoz összesen 86.105 kérvény érkezett, ebből 5350 Magyarországról. 2015 tavaszán 1148 magyar holokauszt túlélőnek tudott az Alap kárpótlást fizetni. A további anyagi segítségnyújtáshoz szükséges összegek 2015 decemberétől állnak rendelkezésre. A Claims Conference így tavaly decembertől folytatta a kifizetéseket: 1966 magyar holokauszt túlélőnek tudott a 2015-ös évben kárpótlást nyújtani. Összességében 3114 magyar zsidó túlélő kapott eddig kárpótlást ebből az Alapból.

A további 2236 igénylő kifizetésére 2016-ban kerül sor. A Claims Conference új megállapodást kötött a német kormánnyal, így ebben az évben a kifizetések folyamatosan meg fognak történni. Előreláthatólag fél évre lesz szükség a fennmaradó igények feldolgozására.”

[popup][/popup]