A Chabad-EMIH újabb budapesti rabbija kapta el a koronavírust

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szombat rövid tudósítása nyomán kirobbant polémia kapcsán lapunk megkereste Tóth Gábort, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kabinetvezetőjét, hogy tájékoztatást kérjen tőle a közösségben az utóbbi tíz napban fellépett COVID-19 fertőzésekről.

A Zsilip központ mgnyitó ünnepsége (Fotó: hvg.hu)

Tóth Gábort a Szent László Kórházban értük el, de nem volt abban az állapotban, hogy tájékoztatást kérjünk tőle. Betegsége mibenlétéről sem tudtuk őt megkérdezni.

Ezután Bodnár Dánielhez, az EMIH vezetőségi tagjához fordultunk, aki elmondta, hogy az EMIH kötelékébe tartozó, újlipótvárosi Zsilip közösségi központ és zsinagóga rabbijának, Shmuel Glitzensteinnek a koronavírus-tesztje valóban pozitív lett.

Korábban az EMIH hivatalosan tájékoztatott arról, hogy Köves Slomó vezető rabbi tesztje is pozitívnak bizonyult.

COVID-19 szövődmények következtében elhunyt Váradi György, aki szintén látogatta a Zsilip közösségét – erősítette meg Bodnár Dániel. Azt nem lehetett megállapítani, hogy a Zsilipben vagy máshol kapta-e meg a fertőzést.

Arról is érdeklődtünk, hogy jártak-e külföldi csoportok mostanában az EMIH zsinagógáiban, amint azt Mazsihisz-közeli, ámde anonim források állították. Bodnár Dániel úgy válaszolt, hogy külföldiek csak a járvány kitöréséig jártak a zsinagógáikban, akkor is kisebb csoportokban.

Az EMIH zsinagógái a további fertőzés elkerülése érdekében zárva vannak – tudatta lapunkkal Bodnár Dániel.

Az anyaggyűjtésben közreműködött Bóka B. László

Címkék:Covid 19, koronavírus, Shmuel Glitzenstein, Zsilip

[popup][/popup]