A CEU Gender Studies tanszéke „elítéli Izrael népirtó retorikáját”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A CEU Gender Studies tanszéke csatlakozott a hasonló profilú egyetemi tanszékek sorához, akik a konfliktus kezdetétől fogva a palesztin oldallal vállaltak szolidaritást.

A tanszék munkatársai nyilatkoztukban tessék-lássék elítélik a Hamasz támadását – anélkül, hogy az izraeli áldozatok számára vagy a Hamasz elképesztő brutalitására egyetlen szót is vesztegetnének. Ezután rátérnek kedvenc témájukra, az „Izrael által elkövetett népirtás” kárhoztatására.

„A nyugati szövetségesek védelme alatt végrehajtott katonai megtorlás, beleértve a víz, az áram, az élelmiszer, az üzemanyag, az orvosi ellátás és a Gáza lakosságához való kommunikációs hozzáférés elvágását, az ENSZ által “humanitárius katasztrófának” nevezett helyzetet idézett elő. Aggasztónak tartjuk a népirtás lehetőségét, amelyet a vezető izraeli tisztviselők veszélyes és rasszista retorikája táplál, akik a palesztinokat nyíltan “emberi állatoknak” nevezik. Ezért felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el az izraeli állam dehumanizáló és népirtó retorikáját.”

*

Joáv Galant védelmi miniszter október 9-én, a Hamasz 1400 emberéletet követelő mészárlása utáni felindulásában mondta azt, hogy „emberi állatok ellen harcolunk” – ami a kontextusból következően nyilván nem minden palesztinra, hanem a Hamasz terroristáira vonatkozott. Ezt hivatalos izraeli kormányálláspontnak tekinteni nyilvánvaló rosszhiszeműség.

[popup][/popup]