A Budapesti Fesztiválzenekart választották az év zenekarának

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A világ legrangosabb komolyzenei szaklapja, a Gramophone kedd esti londoni gáláján a BFZ vehette át az év zenekara elismerést.

Az év zenekara díjat a nemzetközi közönségtől kaptuk, és ennél nincs fontosabb. Erről Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója szerdán egy online sajtóbeszélgetésen.

„Az év zenekara kategória az egyetlen, amelyet nem odaítélnek, hanem a közönség szavazatai döntenek el. Mi a zene szépségét, örömét igyekszünk megosztani a hallgatókkal, és a díj most ezt jelzi vissza számunkra” – fogalmazott Berlinből Fischer Iván.

Elmondta, hogy a díj talán fokozni fogja az érdeklődést a Fesztiválzenekar iránt, és ösztönzi a koronavírus-járvány során óvatossá vált közönség visszaszivárgását a koncerttermekbe.

Fischer Iván együttese mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a világszerte leadott több mint tízezer szavazat mintegy 38 százalékát kapta meg. A BFZ-t előző évi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki kedvencét.

Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója Londonból arról beszélt, hogy a kedd esti gála a nemzetközi zenei szakma csúcseseménye volt, lemezkiadók, ügynökségek, zenészek részvételével.

A Budapesti Fesztiválzenekar fellépése a Zsinagóga Kultúrtérben

A Budapesti Fesztiválzenekar lépett fel először a felújított berettyóújfalui Zsinagóga Kultúrtér színpadán. A teltházas koncert során a különleges klezmer zene mellett, Johannes Brahms, valamint Gaetano Donizetti híres művei csendültek fel. A zenekar főpróbáját az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is megtekinthették.

“A magyar állammal és Budapest Főváros Önkormányzatával aláírt háromoldalú szerződés garantálja a Fesztiválzenekar működését, ugyanakkor a mostani nehéz helyzetben a hazai zenekarok a támogatások egyharmadát kapták meg. Nagyon optimisták vagyunk, hogy nem lesz baj, és mind a fővárostól, mind a magyar kormánytól év végéig meg fogjuk kapni a várt támogatást” – mondta Erdődy Orsolya.

Mint kifejtette, a klasszikus zene olyan exportcikke Magyarországnak, amelyet az egész világon ismernek. “Fontos a laikusok és a döntéshozók figyelmét is felhívni arra, hogy a kultúra olyan szegmenséről van szó, amelyet támogatni kell” – tette hozzá a menedzser-igazgató.

A sokrétű közönségkapcsolatot kiépítő Fesztiválzenekar egyebek közt zsinagóga-koncerteket is tartott az EMIH-hel közös szervezésben, amelyek során a vidéki városok hajdanvolt zsidó közösségére is felhívták a figyelmet.

MTI

 

[popup][/popup]