A birodalmi sas rászakadhat a Szabadság téri mélygarázsra

Írta: Szűcs Gyula / Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Azért tolta májusra a kormány a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő budapesti emlékmű megépítését, mert a jelenlegi támfal beszakadna a többtonnás oszlopok és Gábriel alatt, írja a Városszíve blog.

A támfalat le kell bontani, és egy 60 centivel magasabbat kell építeni a helyére, ezzel viszont nem tartható az avatóünnepség eredetileg eltervezett időpontja, a március 19-i dátum, Magyarország német megszállásának 70 éves évfordulója.

német megszállási emlékmű terve

A Szabadság téri építkezést elindító, V. kerületi önkormányzat által megszavazott előterjesztés “nacimegszallas” címmel pdf-formátumban is elérhető.

Az előterjesztés hivatkozik az emlékműre vonatkozó tavaly decemberi kormányrendeletre, arra, hogy a Miniszterelnökség kérte a Szabadság téri helyszínhez a tulajdonosi hozzájárulást az önkormányzattól. Benne van az is, hogy az önkormányzati Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottság január 14-én megadta az elvi hozzájárulást az emlékmű előkészítő munkálataihoz. Az előterjesztéshez mellékletek is tartoznak. A mellékletekben szerepel a műszaki leírás is.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Címkék:német megszállás emlékműve

[popup][/popup]