A BBC-nek pakolt ki az exjobbikos

Írta: Zgut Edit / valasz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jobbikot továbbra is keményvonalasok alkotják, ami határt szab a párt mérséklődésének – mondta a BBC-nek Szegedi Csanád, aki három éve azért lépett ki a Jobbikból, mert kiderült róla, hogy zsidó.

Szegedi Csanád fotó Teknős Miklós Népszabadság

Szegedi Csanád

A „megtért” politikusról pozitív hangvételű tudósítást közölt a brit közszolgálati csatorna kelet-közép európai tudósítója, Nick Thorpe. „Figyelemre méltó személyes utazás kezdete a zsidó hit elsajátítására és gyakorlására”- így jellemezte a radikális pártból távozott politikus döntését. A BBC a szegedi piarista gimnáziumig kísérte az exjobbikost, ahol Szegedi Csanád hitéről és az antiszemitizmus mibenlétéről beszélt a diákságnak. Thorpe kis túlzással Johnny Cash amerikai énekeshez hasonlította, amint „Helló, a nevem Szegedi Csanád” felütéssel bemutatkozott.

A brit tudósító később arról kérdezte Szegedit, hogy hitét gyakorló zsidóként csatlakozna-e egy moderáltabb, győztes Jobbikhoz. „Csakis a BBC kérdezhet tőlem ilyet” – válaszolta nevetgélve. „Vonának a közép felé kellett fordulnia. Ám a Jobbikot továbbra is olyanok alkotják, akik a párt radikalizmusa, nacionalizmusa és szélsőségessége miatt csatlakoztak hozzá. Ők most nem akarnak ennél kevesebbet. Van tehát egy határa annak, hogy meddig mérséklődhet a párt”- mondta Szegedi, aki egyben kizárta annak lehetőségét, hogy valaha visszatérjen a politikába.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]