A baj sokkal nagyobb, mint hisszük

Írta: Le Huffington/Galamus - Rovat: Hírek - lapszemle

Amerikai zsidó vezető az európai antiszemitizmusról 

Valahol Európában

(forrás: www.jewsnews.co.il)

A Huffington Post című amerikai portál francia nyelvű változata közölte David Harris írását (David Harris ügyvéd, az American Jewish Committee vezetője): Európának tudatosítania kell az antiszemitizmus jelentette veszélyt. Részletek.

A baj sokkal nagyobb és mélyebb, mint hisszük, és nemcsak a zsidók, hanem Európa alapértékei szempontjából, kezdve az emberi méltóság védelmével. Európa-barátként, európai polgár feleséggel és három európai polgár gyerekkel a téma rendkívül fontos számomra.

2000–2001 között Európában éltünk, akkor, amikor az antiszemita beszéd ismét felszínre tört több nyugat-európai országban. Emlékszem egy London központjában tartott gyűlésre, ahol a szónok előadta „a legfrissebb zsidóviccet”: „Mi a különbség a zsidó és a pizza közt? Mind a kettő a kemencébe megy, de a pizza legalább nem zajong.” A tömegből kitört a nevetés. A feleségem hangosan tiltakozott, mire egy angol „gentleman” a szemébe nézve közölte: „Fuck the jews”. Senki körülöttük nem tiltakozott.

De voltak hasonló incidensek abban a Genf külvárosában található nemzetközi iskolában is, ahová a gyerekeink jártak. Egy idősebb fiú, az egyik Öböl-ország ENSZ nagykövetének fia ráförmedt a legkisebb fiunkra azzal, hogy azt hallotta, mi zsidók vagyunk, és reméli, hogy ez nem igaz, mert ő nem szereti a zsidókat. Megrettent fiunk persze elismerte, hogy igen, ő zsidó, és csak aztán kezdte el keresni idősebb bátyját az iskolában, hogy védje meg őt. Amikor elmeséltük az incidenst az iskolaigazgatónak, a szeme se rebbent. Nem akarta kockáztatni, hogy elveszíti arab ügyfélkörét.

Szaporítsam-e a példák számát például azokkal a karikatúrákkal és szalagcímekkel, amelyekkel a spanyol sajtó újra „felfedezte” a holokausztot, azt sugallva, hogy az izraeliek az új nácik és a palesztinok az új zsidók.

Emlékszem egy feszült légkörű megbeszélésre 2001 novemberéből, az ENSZ közgyűlés nyitóülése után, Hubert Védrine-nel, aki akkor francia külügyminiszter volt. Elmondtuk, hogy aggódunk a növekvő fenyegetettség miatt, amelyben a zsidók élnek Franciaországban. Védrine azonnal így felelt: „Franciaországban nincs antiszemitizmus, csak vandalizmus.” Ő és utódai megmaradtak ezen a politikai vonalon, mígnem Nicolas Sarkozy lett a belügyminiszter, aki komolyan vette a problémát, ahogy később Hollande elnök és miniszterelnöke, Manuel Valls is.

Szerencsére néhány európai vezető érzékenyebb a kérdésre és aggódik a probléma miatt. Sajnos már sok értékes időt elvesztegettünk, és az antiszemitizmus gyökerei egyre mélyebbre nyúlnak. Évekig nem voltunk hajlandók beszélni róla, mialatt az antiszemitizmus nyugodtan szőtte a hálóját.

Izrael démonizálása némely felelőtlen médiumokban mély nyomokat hagyott („Gáza, az új varsói gettó”, „Izrael: Krisztus és a palesztinok új gyilkosa”, „Izrael: az ország, amely palesztinok szerveit gyűjti és felfalja a gyerekeiket” stb.). Évek teltek el úgy, hogy szótlanul néztük a rossz fejleményeket, jelentéktelen színben tüntettük fel a gyűlölködő magatartásokat, hagytuk, hogy ilyen szövegek megjelenjenek, egyszóval alábecsültük a problémát, és ennek megvan a maga hatása.

Amikor tavaly egy EU-vizsgálat megállapította, hogy a belgiumi, a franciaországi és a magyarországi zsidók 40 százaléka kivándorláson gondolkozik, és az európai zsidóknak több mint 20 százaléka fél részt venni zsidó eseményeken vagy felkeresni zsidó honlapokat, meg kellett volna fújni a riadót, és mindent meg kellett volna tenni, hogy szembenézzünk ezzel a problémával, amely az európai értékeket fenyegeti.

Mivel újnáci, tehát nyíltan antiszemita politikai pártok megtelepedtek a nemzeti parlamentekben és most már magában az Európai Parlamentben is, még erősebb hangon kéne riadót fújni.

Hatékonyabbá tenni a titkosszolgálatokat a nagyobb biztonság érdekében, súlyosbítani a bírósági ítéleteket a polgárok tudatosabbá tétele érdekében, felelősebbé tenni a médiát a nyilvános szolidaritás megteremtése érdekében, ujjal mutatni a sportrendezvényeken és nyilvános eseményeken megjelenő antiszemitizmusra, visszaszorítani az interneten és a társadalmi csoportokban megjelenő gyűlöletbeszédet – ezek az előttünk álló feladatok.

A fenyegetés attól a szélsőjobboldaltól származik, amelybe új életet lehelt a populista düh, mögötte a két  kulcsszóval: a gazdasági válsággal és az ellenőrizetlen bevándorlással. A fenyegetés attól a szélsőbaltól származik, amely következetesen nem ismeri el Izrael jogát a létezésre, és amely ott démonizálja a zsidó államot, ahol tudja. Végül a fenyegetés részben az európai muzulmán közösségtől jön, amelyben némelyek magukévá tették a mecsetek vagy a média által szított antiszemitizmus halálos vírusát.

Van azért jó hír is. Magyarországtól eltekintve, mert ott továbbra is kétségek vannak, ma már egyetlen európai kormány sem tűri el az antiszemitizmust, és még kevésbé bátorítja.

 

[popup][/popup]