Szenes Hanna bemutatkozott Amerikában

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Los Angelesben is bemutatták a Blessed Is the Match című, Szenes Hannáról szóló új dokumentumfilmet; a magyar születésű költő, izraeli nemzeti hős életét ábrázoló alkotást, amelynek premierjét tavaly év végén tartották a washingtoni zsidó filmfesztiválon, még egy hétig vetítik a nyugati parti nagyvárosban.
 

 

Roberta Grossman dokumentumfilmjét, amelyet először tavaly decemberben Washingtonban, a 19. zsidó filmfesztiválon láthatott a közönség, a hétvégén mutatták be a Beverly Hills-i Music Hallban. A Los Angeles-i bemutató után a magyar főkonzulátus támogatásával még egy hétig vetítik a 90 perces dokumentumfilmet, amelyet ezt követően az Egyesült Államok több városában is bemutatnak majd.
 
Roberta Grossman munkájáról elismerően írtak a helyi lapok. A Los Angeles Times felidézte: Szenes Hanna egyike volt azoknak az önkénteseknek, akiket az akkor brit fennhatóság alatt álló Palesztinában a brit hadsereg képzett ki arra, hogy Jugoszláviába ejtőernyővel ledobva megkíséreljék megakadályozni a magyar zsidók deportálását. Szenest a magyar határnál elfogták, letartóztatták, s a nyilas hatalomátvétel után, 1944. november 7-én, a Margit körúti fogházban kivégezték.
 
Grossman és alkotótársai filmjükben fölhasználták a családi archívum eddig még nem publikált részeit, leveleket, fényképeket, és megszólaltattak olyan embereket, akik még személyesen ismerték Szenes Hannát, Anikót. A film sejteti, hogy édesanyja megmentésének szándéka is motiválta a 23 éves nőt, amikor Palesztinában vállalta a titkos küldetést.

 

[popup][/popup]