Izrael választ: egyre kiélezettebb a verseny

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemleEgy nappal az izraeli
törvényhozási választások előtt egyre nehezebb megmondani, ki lesz a győztes.

 

A trend, amelyet az utóbbi néhány napban látunk, igen szoros versenyt jelez – mondta hétfőn Rafi Smith a Smith Kutatóközponttól. Senki sem ugrott meg, és nehéz megmondani a végeredményt.

A Likudot tartják esélyesnek tavaly november óta, miután Cipi Livni külügyminiszter, a centrista Kadima vezetője nem tudott új kormányt alakítani a korrupciós botrányba keveredett Ehud Olmert miniszterelnök lemondását követően.

Smith szerint a Likud és a Kadima között csökkent a különbség, aminek egyik oka, hogy az Avigdor Liberman vezette szélsőjobboldali Iszrael Béténu (Izrael az Otthonunk) elszipkázott hagyományos Likud-támogatókat. A szavazók legalább tíz százaléka még nem döntött, és ők fogják eldönteni a végeredményt – mondja.  Dori Sadmon a TNS Izrael intézettől arra mutat rá, hogy több mint egy tucat párt verseng a 120 parlamenti helyért, s ez nehezíti az eredmény megjóslását.

Szoros és még nyílt a harc

Izrael 22 napos gázai övezeti offenzívája nyomán a választási kampány a biztonsági kérdésekre összpontosít. A vezető jelöltek emellett fokozzák a még bizonytalan szavazók elcsábítására irányuló erőfeszítéseiket, főként a vetélytársakat támadva.
 
Netanjahu tábora, előnyének folyamatos csökkenését látva, változtatott eddigi visszafogott stratégiáján, s a népszerű Libermant és annak heves retorikáját múló jelenségnek és haszontalan voksnak mondja. Livni, aki azt reméli, hogy az ország első női kormányfője lehet Golda Meir hetvenes évekbeli miniszterelnöksége óta, Netanjahut és a munkapárti Ehud Barak védelmi minisztert is alkalmatlannak állítja be.

Simon_Peres.jpg 
Simon Peresz államfő

Simon Peresz államfő meg is szidta a jelölteket, amiért személyes ügyekre összpontosítanak ahelyett, hogy az izraeli-arab konfliktus fő kérdéseivel foglalkoznának. Az ország égető kérdései nem kaptak megfelelő vagy elegendő hangot a választási kampányban – mondta rosszallóan az elnök. A választásoknak mindig van személyes oldaluk is, ami meglepett, az a két oldal aránya. Egy utolsó percbeli húzással Olmert, aki ügyvezető miniszterelnök marad az új kormány megalakulásáig, a kamerák előtt első ízben támogatta Livnit. A 2006-os, sok izraeli által kudarcnak tekintett libanoni háború után éppen Livni szólította fel lemondásra Olmertet, és megfigyelők szerint kettejük viszonya azóta sem felhőtlen. 

[popup][/popup]