Íme XVI. Benedek izraeli útjának részletei

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemleNoha hivatalos
bejelentés még nincs, a Vatikán és Izrael közötti új keletű feszültségtől
függetlenül folyik XVI. Benedek pápa májusra tervezett közel-keleti útjának
szervezése – írta hétfőn az Il Giornale című olasz napilap.

 

A Jad Vasembe és a siratófalhoz is ellátogat

 

 

A pápa május 8-tól május 11-ig Jordániában, azt követően május 11-től május 15-ig Izraelben tesz hivatalos látogatást – írta az újság a Kathpress katolikus hírügynökségre hivatkozva.

A római katolikus egyházfő Jeruzsálemben ellátogat a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyre, az óvárosban felkeresi a Siratófalat és a Szent Sír-templomot, és találkozik Simon Peresz izraeli elnökkel, valamint az izraeli főrabbival. Betlehemben megbeszélést folytat Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, Ammánban pedig – hivatalba lépése óta másodszor – ellátogat egy mecsetbe.

Az Il Giornale megszólaltatta az olasz rabbitanács elnökét, aki kedvező fejleményként értékelte, hogy XVI. Benedek látogatást tesz Izraelben. A zsidó vallási méltóság reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi gondok megoldódnak májusig. Az elmúlt hetekben rengeteg bírálat érte XVI. Benedek pápát, mert feloldotta a holokauszttagadó Richard Williamson püspök kiközösítését a katolikus egyházból.

Az olasz lap megemlítette: XII. Piusz pápa fényképe alatt változatlanul az szerepel a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen, hogy keveset tett a zsidók megmentéséért a nácik által elkövetett népirtás idején.

Tavaly ősszel Simon Peresz és az egyházfő szóvivője is jelezte: a XII. Piusszal kapcsolatos vita nem lehet akadálya a pápa izraeli útjának.

A katolikus egyház élére 2005-ben megválasztott XVI. Benedek e minőségében először keresi majd fel a Szentföldet. A német pápa két elődje, II. János Pál és VI. Pál is járt hivatali idejében a Szentföldön.
 

[popup][/popup]