Genscher: minden elismerést megérdemel a német kancellár

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Minden elismerést megérdemel Angela Merkel német kancellár a Williamson-ügy kapcsán a pápához intézett, a holokauszttagadás elutasítására vonatkozóan egyértelmű állásfoglalást sürgető felszólításáért – hangsúlyozta Hans-Dietrich Genscher volt külügyminiszter.

Forrás: HVG

 

A kelet-nyugati enyhülés előmozdításában jelentős szerepet betöltött Genscher – aki idős kora ellenére rendszeresen előadásokat tart, publikál, s véleményére odafigyelnek – a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak nyilatkozva kijelentette: a németeket és a zsidókat a sors örökre összekötötte. A holokauszt zsidó áldozatai miatt Németország történelmi felelősséggel tartozik. “S ez a felelősség valamennyiünkre, így a Németországból származó pápára is vonatkozik” – hangoztatta Genscher.

A korábbi vezető liberális politikus – aki ma is a szabaddemokrata FDP tiszteletbeli elnöke – lesújtónak nevezte, hogy az egyházi kiközösítés alól feloldott Richard Williamson holokauszttagadó nézeteinek nyilvánosságra kerülése után napok teltek el, míg a Vatikán azok visszavonására szólította fel a püspököt. Mindez aláhúzza, hogy mennyire szükséges volt a német kancellár felhívása – fogalmazott Hans-Dietrich Genscher.

Genscher szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy a kancellár állást foglalt az ügyben, hanem állást kellett foglalni. Mindezt Németország szövetségi kancellárjaként felelősségének teljes tudatában tette, egy olyan ország kancellárjaként, amely a zsidókkal szemben különös felelősséggel tartozik. Mindezért Angela Merkel nem bírálatot, hanem csakis elismerést és tiszteletet érdemel – hangsúlyozta a volt külügyminiszter.

Merkel korábbi állásfoglalása, XVI. Benedek pápához intézett felszólítása megosztotta a német egyházi vezetőket és a politikusokat is. Sokan kiálltak mellette, de elsősorban a katolikus egyházfő szülőhazájának számító Bajorország vallási vezetői, továbbá a bajor CSU politikusai bírálták őt.

Közben Németországban nagy visszhangot váltott ki Williamsonnak a Der Spiegel hétvégi számában megjelent interjúja, amelyben a püspök közölte, hogy – egyelőre legalábbis – nem óhajtja visszavonni azt, amit a holokauszt tagadásával kapcsolatban mondott. Mindez minden valószínűség szerint tovább élezi a Williamson-üggyel kapcsolatos németországi vitát is, s azok nézeteit erősíti, akik szerint a püspök esetleges “meghátrálása” amúgy sem lenne hiteles.
 

[popup][/popup]