Bizonytalanul fogadták a német és az osztrák hatóságok Heim halálának hírét

Írta: Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

A náci háborús bűnök ügyeire szakosított német ügyészség vezetőjének helyettese kételkedve fogadta Aribert Heim náci háborús bűnös halálának hírét, a baden-württembergi tartományi bűnügyi hivatal viszont már levette a Heimre vonatkozó körözési felhívást a rendőrség honlapjáról.

Forrás. Népszava

 

Joachim Riedel, a náci háborús bűnök ügyeivel foglalkozó ügyészség helyettes vezetője azt mondta csütörtöki nyilatkozatában a francia hírügynökségnek, hogy kételkedik, mivel egyetlen hatóság sem hitelesítette a hírt. “Nem hinném el, csak ha azonosítják földi maradványait” – mondta. Nagyon is elképzelhetőnek nevezte, hogy a “mauthauseni mészárosként” emlegetett, bujkáló háborús bűnös szándékosan hamis nyomokat teremtett üldözőinek félrevezetése végett. Utalt rá: mostanáig inkább azt feltételezték Heimről, hogy Spanyolországban vagy Dél-Amerikában tartózkodott, senki sem kereste komolyan Egyiptomban. Emlékeztetett arra, hogy más náci háborús bűnösök, köztük Josef Mengele és Adolf Eichmann esetében is voltak hamis nyomok.

A baden-württembergi tartományi bűnügyi hivatal egy szóvivője azzal indokolta csütörtökön Stuttgartban Heim levételét a német rendőrség internetes körözési listájáról, hogy olyan információk érkeztek haláláról, amelyeket komolyan kell venni. Ám ha e jelentések mégsem igazolódnak be, bármikor ismét aktiválható a körözés – tette hozzá.

Ausztriában, ahol már 1948 márciusa óta folyamatban van egy büntetőeljárás Heim ellen, folytatódik az eljárás mindaddig, amíg nincs bizonyosság a háborús bűnös haláláról – közölte csütörtökön az ügyben illetékes linzi államügyészség szóvivője, hozzátéve, hogy érvényben marad a Heim ellen kiadott körözés is.

A szóvivő emlékeztetett: az osztrák hatóságok már 1950-ben kérték a náci háborús bűnös kiadását Németországból, de az osztrák ügyekben illetékes amerikai főbiztostól olyan információ érkezett akkor, hogy nem ismeretes Németországban Heim tartózkodási helye. Médiaértesülések szerint Heim 1962-ig nőgyógyászként praktizált Németországban, és csak 1962-ben tűnt el onnan, amikor letartóztatási parancsot adtak ki ellene.

A ZDF német közszolgálati adó és a The New York Times napilap közös kutatásának szerdán közölt eredménye szerint a “mauthauseni mészárosként” emlegetett Heim 78 éves korában, 1992 augusztusában rákbetegségben elhunyt az egyiptomi fővárosban. A tévé közölte, hogy birtokában van Heim halotti anyakönyvi kivonatának másolata.

A “mauthauseni mészáros” áll a Simon Wiesenthal Központ azon listájának élén, amelyet a tíz leginkább keresett második világháborús háborús bűnösről készített a jeruzsálemi központú szervezet. A lista második helyén az ukrajnai származású John Demjanjuk, a treblinkai koncentrációs tábor Rettegett Iván ragadványnévvel illetett őre szerepel, aki a háború után az Egyesült Államokba ment, de később kiadták onnan Izraelnek. 1988-ban halálra ítélte egy jeruzsálemi bíróság, de 1993-ban felmentették, mert kétség merült fel személyazonosságával kapcsolatban. Visszatért az Egyesült Államokba, de azóta már megfosztották amerikai állampolgárságától, és újabb kiadatási eljárást kezdtek az ügyében.

Két magyar is van a listán: Képíró Sándor egykori csendőrtiszt, akit azzal vádolnak, hogy a hírhedt újvidéki razzia során részt vett több mint 1200 polgári személy megölésében. A háború után évtizedekig élt Argentínában. 1996-ban visszatért Magyarországra, ahol most vizsgálat folyik ellene. Tagad minden vádat. A másik Zentai Károly (Charles Zentai) magyar katonatiszt, aki a vád szerint Budapesten 1944-ben részt vett egy zsidó fiatalember megölésében. Magyarország kérte kiadatását Ausztráliától, ahol jelenleg él.

 

[popup][/popup]