“Nem voltak gázkamrák” – kit rehabilitált a pápa? (+ videó)

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem először, és vélhetően nem utoljára keltett közfelháborodást az a tradicionalista püspök, aki a közelmúltban kétségbe vonta a nácik gázkamráinak létezését, és akit XVI. Benedek alig egy hete oldozott fel a kiközösítés alól. Richard Williamson korábban “Krisztus ellenségeinek” nevezte a zsidókat, hisz a “Cion bölcseiben” és az összeesküvés-elméletekben, ezen kívül nem szereti, ha nők egyetemre járnak.

Forrás: Hírszerző

Európa-szerte megütközést keltett XVI. Benedek pápa lépése, amellyel 21 év után visszafogadott az egyházba négy, ún. “tradicionalista” püspököt (a néhai Marcel Lefebvre érsek híveit). Egyikük, a brit születésű, de jelenleg Argentínában élő Richard Williams azonban a kérdéses időpontban éppen azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a svéd televízióban tagadta a holokausztot (a novemberben felvett interjú január 21-én került adásba).

A nem másra, mint a nácik által előszeretettel hivatkozott Fred Leuchter “szakértői” jelentésére utalva Williamson azt mondta: “történelmi bizonyítékok erősen ellentmondanak annak, hogy szándékosan hatmillió zsidót öltek meg gázkamrákban Adolf Hitler előre megfontolt politikája nyomán”, legfeljebb 2-300 ezer ember halt meg a náci táborokban (amelyek létét nem tagadta).

Mint az interjúban kis gondolkodás után elmondta, nem tartja antiszemitának az álláspontját, nem is tud mit kezdeni e fogalommal, de leszögezte azt is, nem különösebben érdekli, minek nevezik őt. Ez hitelesnek is tűnik: a Szent X. Pius Testvériséghez tartozó Williamson püspök eddig sem nagyon titkolta álláspontját a zsidókról, szabadkőművesekről, vagy éppen a nőkről.

Ki ez az ember?

Katolikus egyházi vezetők, hívők, más egyházak tagjai, baloldali és konzervatív politikusok egyöntetűen teljes megdöbbenésüknek adtak hangot a szerencsétlen időzítésű rehabilitáció miatt, hangsúlyozva, hogy sem az antiszemitizmusnak, sem a holokauszttagadásnak nem lehet helye a katolikus egyházban.

 Izrael majdnem megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a Vatikánnal. Salmon Korn, a németországi zsidó hitközség alelnöke szerint Willliamson rehabilitácójával a pápa “szalonképessé tett egy holokauszttagadót”. A német szélsőjobb azonban valószínűleg épp ezért ünnepelte a püspököt.

A kínos helyzetbe került XVI. Benedek általános audienciáján nyomatékosan felemelte a szavát a holokauszt tagadása ellen, egyúttal “teljes és megkérdőjelezhetetlen szolidaritásáról” biztosította a zsidóságot.

“Nem voltak gázkamrák” – íme, a döbbenetes Williamson-interjú:

A Vatikán szóvivője külön közölte: elítélik a holokauszt tagadásának minden formáját, hiszen “aki tagadja a soát, az semmit sem tud, sem Isten misztériumáról, sem Krisztus keresztjéről. Még súlyosabb a tagadás akkor, ha egy pap vagy egy püspök szájából hangzik el”. A Vatikán hivatalos lapja is egyértelművé tette: “Williamson püspök megnyilatkozásai rendkívül súlyosak, végtelenül sajnálatosak és elfogadhatatlanok”. A Vatikán megerősítette, hogy “a zsidókkal való párbeszéd XVI. Benedek pápaságának központi céljai között szerepel”.

Maga Williamson múlt pénteken ugyan hivatalosan bocsánatot kért a pápától az általa kavart viharért, de csupán egyetlen szót vesztegetett holokauszttagadó nyilatkozatára: azt, hogy “meggondolatlan”. “E szörnyű vihar közepette, amelyet a svéd televíziónak adott meggondolatlan nyilatkozatom váltott ki, nagy tisztelettel kérem önt, fogadja el annak a fájdalmamnak az őszinte kinyilvánítását, amelyet amiatt érzek, hogy szükségtelen gyötrelmet és gondokat okoztam önnek és a szentatyának” – írta Williamson.

Bár volt magas rangú egyházi vezető, aki a rehabilitáció és a tévéinterjú kapcsán “két esemény szerencsétlen egybeeséséről beszélt”, meg arról, hogy a pápa munkatársai “nem vizsgálták meg alaposan” az ügyet, Williamsonról azért korábban is lehetett tudni, hogy problémásak a nézetei.

Ellenzi, túlságosan is “liberálisnak” és “destruktívnak” tartja a második vatikáni zsinat által megindított változásokat, benne a katolikus-zsidó párbeszédet. A zsidókat ugyanis “Krisztus ellenségeinek” tartja, és sürgeti áttérésüket a katolicizmusra. Úgy véli, a zsidók és a szabadkőművesek tehetnek az egyház “korrumpálódásáról”. Autentikus dokumentumnak tartja a “Cion bölcseinek jegyzőkönyvét”. Nagy tisztelője a náci holokauszttagadó Ernst Zündelnek.

Hisz a hagyományos nemi szerepekben, ellenzi, hogy nők egyetemre járjanak vagy nadrágot hordjanak. Konspirációs elméleteket gyártott a Kennedy-gyilkosságról és szeptember 11-ről, ez utóbbiról azt állítva, hogy az amerikai kormány szervezte.

És még egy holokauszttagadó-ügy

Múlt csütörtökön egyébként a Szent X. Pius Testvériség egy újabb tagja is a holokausztot megkérdőjelező kijelentéssel állt elő. “Azt tudom, hogy voltak gázkamrák, legalábbis fertőtlenítés céljából, azt azonban nem tudom megmondani, hogy megöltek-e bennük embereket vagy sem, mert nem mélyültem el az ügyben” – mondta Floriano Abrahamowicz atya, a tradicionalista katolikus közösség észak-olaszországi vezetője a La Tribuna di Treviso című lapnak.

“Óvatlanságnak” nevezte Williamson holokauszttagadó nyilatkozatát az olasz helyi lap által csütörtökön közölt nyilatkozatában, de nem határolódott el tőle. Sőt, maga is úgy vélekedett, hogy “ellentmondások vannak a holokauszt áldozatairól közölt számadatokban”.

Szavai szerint “az bírálható a holokauszt tragédiájának kezelési módjában, hogy más népirtásokkal szemben elsőbbséget adnak ennek…, mintha a történelemben egyetlen népirtás lett volna, a zsidókkal szemben elkövetett második világháborús népirtás. Minden más irtott népről lehet mondani bármit” – idézte nyilatkozatát a La Tribuna di Treviso. Abrahamowicz végül azt mondta: ő “egyáltalán nem antiszemita”, már csak azért sem, mert apai ágon zsidó gyökerei vannak.
 

[popup][/popup]