Magyarország a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt vendége

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Először lesz Magyarország kiemelt vendég a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron, amelyet idén február 15. és 20. között rendeznek meg az izraeli fővárosban.
 

Forrás: MTI

 

Mint azt Lányi Eszter kulturális szakdiplomata, a magyar program főszervezője elmondta, a könyvvásár idején ünnepli Magyarország és Izrael a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulóját, ez adta az ötletet ahhoz, hogy Magyarország kiemelt vendégként jelenjen meg a nagy múltú rendezvényen.

A két ország között 1948. május 21-én fölvett diplomáciai kapcsolatok 1967-ben, az arab-izraeli hatnapos háború után szakadtak meg, s csak húsz évvel ezelőtt, 1989-ben állították helyre azokat. Hiller István kulturális miniszter tavaly kora tavaszi izraeli látogatásán vetette föl az évfordulóhoz kapcsolódó javaslatot, amelyet az izraeli partnerek örömmel elfogadtak, s így fél éves előkészítés után most több száz kiadvánnyal mutatkozhat be a magyar könyvkiadás Jeruzsálemben.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tájékoztatása szerint a nemzeti színekbe öltöztetett magyar standon csaknem félezer kötet ad majd átfogó képet a magyar könyvtermés szinte minden műfajáról, mindenekelőtt az Izraelben is nagy elismerésnek örvendő kortárs magyar irodalomról, a magyar művészeti és tudományos könyvkiadásról, valamint a gyermek- és ifjúsági kötetekről.

A vásáron Konrád György, Esterházy Péter és Spiró György személyesen is jelen lesz: az írók irodalmi esteken vesznek részt, a jeruzsálemi Magyar Házban találkoznak olvasóikkal, a vásáron pedig a magyar standon dedikálják műveiket. Konrád Györgytől A cinkos, Esterházy Pétertől A szív segédigéi, Spiró Györgynek pedig novelláskötete jelent meg héberül – jegyezte meg Lányi Eszter.

A vásár irodalmi színpadán február 16-án magyar zenei programmal kezdődik a bemutatkozás: föllép DJ Bem és Kézdy Luca, aki magyar népzenét játszik hegedűn.

A könyvvásáron a Magyar Turizmus Zrt. is ott lesz számos kiadvánnyal, mivel az izraeliek egyik kedvelt európai célpontja Magyarország – tette hozzá Lányi Eszter.

[popup][/popup]