Szigorúan titkos adatbázis a többségében illegális zsidó településekről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Aligha nevezhető véletlennek, hogy annak az adatbanknak a léte, melyet évekkel ezelőtt a kormány kérésére egy szakértőkből álló bizottság állított összes újlétesítésű zsidó településekről, akkor szivároghatott ki az izraeli közéletben, amikor Barack Obama amerikai elnök közel-keleti megbízottja, George Mitchell a térségbe látogatott. Kit érdekelne ugyanis jobban e települések körüli politikai-biztonsági vita, mint éppen őt?

Forrás: Globusz.net

 

Négy évvel ezelőtt az akkori védelmi miniszter, Saul Mofaz bízta meg Baruch Spiegel dandártábornokot, hogy gyűjtsön össze minden információt az utóbbi években létrehozott izraeli településekről, és tisztázzák azokat a körülményeket is, hogy a települések létesítése megfelelt-e az izraeli jognak, vagy nem sért-e nemzetközi szerződéseket.

Amióta csak nyilvánosságra került az adatban, illetve az azzal kapcsolatos szekértői elemzések ténye, a sajtó erőteljesen követelte a dokumentumok publikálását, amit Ehud Barak jelenlegi védelmi miniszter – Izrael védelmi és külpolitikai érdekeire való hivatkozással – megtagadott. A Tel Avivban megjelenő Ha’aretz azonban most teljes terjedelemben közölte az anyagot, sőt elemzést is írt annak következtetéseiről. Ebben az áll, hogy az izraeli település-létesítései és fejlesztési politika számtalan esetben megsértette az izraeli-palesztin megállapodásokat, sőt azokat a törvényeket is, melyeket az ország parlamentje, a Kneszet hozott. Az elemzés egyértelműen utal arra, hogy a folyamatban lévő építkezések – lakóépületek, középülete, utak stb. – túlnyomó többsége, közel 75 százaléka nem rendelkezik engedéllyel. Mintegy 30 település pedig – nyilvánvalóan szintén engedély nélkül – a Palesztin Nemzeti Hatóság által birtokolt területen létesült.

2008-as adatok szerint 290.000 zsidó él a Nyugati Part izraeli területnek minősülő 120 településén, de több tucatra tehető azoknak a településeknek a száma is, melyek az elmúlt 41 évben létesültek a ma, a PNH fennhatósága alá tartozó földeken.

E negatív következtetésekkel nem mindenki ért egyet. A lap megszólaltatta Pinkász Wallersteint, aki egy, az új zsidó települések ügyét felkaroló civil testület vezetője. Ő kijelentette: semmilyen titkos akcióról nincs szó, még kevésbé illegálisról. A települések létesítése magánakció, ahhoz az izraeli hatóságoknak semmi közük. Mindenki oda építi házát vagy vállalkozásának ingatlanait, ahova tulajdonosi vagy bérleti jogai azt megengedik.
 

[popup][/popup]