Rudan: Mikor lesznek emberi lények a zsidók?

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy médiabotrányt okozott Horvátországban egy híres írónő, amikor antiszemita kijelentésekre ragadtatta magát az egyik kereskedelmi tévében, a Gázai övezet eseményeit kommentálva.
 

Forrás: Index

 

Távoznia kellett a Nova TV kereskedelmi adótól egy nagy ismertségnek örvendő horvát írónőnek a közel-keleti konfliktusról és a zsidó népről tett kijelentései miatt.

Vedrana Rudan szerdáig a horvát magántévé vendégkommentátora volt. Azért kellett távoznia, mert a Gázai övezet elleni izraeli offenzívára utalva azt kérdezte: “Mikor szűnnek meg a zsidók végre zsidók lenni, és lesznek emberi lények?”

Rudan emellett párhuzamot vont a gázai események és a holokauszt között, és sértő megjegyzéseket tett Anne Frankról, arról a náci haláltáborban meggyilkolt holland lányról, aki híres naplójában hű képet festett Hollandia német megszállásának éveiről.

A horvátországi zsidó közösség és a kisebbségek országosa tanácsának elnöke is elítélte az írónő kijelentéseit. A tévé közölte: Rudan a magánvéleményét hangoztatta, és semmi esetre sem a Nova televízióét, “helytelen szóhasználata nem összeegyeztethető az újságírói és etikai normákkal”.

A 60 éves harcos feminista rövid sajtóközleményben reagált az eltávolítására. Ebben azt írta: “Félelmetes bűnt követtem el. Gázában megölt palesztin gyerekeket neveztem néven. Ezért rúgtak ki”.
 

[popup][/popup]