Szakított a Vatikánnal az izraeli főrabbinátus

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

XVI. Benedek pápa a héten visszavonta a holokauszttagadó angol Williamson püspök és három társának kiközösítését, ezért a zsidó vallás legfőbb szerve, az izraeli főrabbinátus megszakította kapcsolatait az egyházi állammal. 

Forrás: Index

 

Williamson és társai X. Pius pápáról elnevezett társaság tagjai voltak. Maga Williamson nyiltan tagadta a holokausztot, ellenben igazságként hirdette a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című antiszemita pamflettben megírtakat.

Egy svéd televíziónak adott nyilatkozatában tagadta a gázkamrák létét, és azt állította, hogy a holokausztban legfeljebb háromszázezren haltak meg, írja a londoni Times. A történészek közmegegyezése hatmillióra teszi a náci népirtás zsidó áldozatainak a számát.

Az izraeli főrabbinátus a kapcsolatok megszakításán túl lemondta részvételét a Vatikán Zsidó-Keresztény Vallási Bizottságának március 2-4-re tervezett konferenciáján is.

Benedek pápa szerdán már elhatárolódott Williamson nézeteitől, heti audienciáján pedig kijelentette, hogy “teljes mértékben és megkérdőjelezhetetlenül szolidaritást vállal a zsidókkal”. A héten tartott holokauszt megemlékezésekkel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy “felidézem ismétlődő auschwitzi látogatásaim képeit és a fajgyűlölet ártatlan áldozatainak tanúságtételét”.

De Benedek nincs könnyű helyzetben. Williamson annak a X. Pius társaságnak a tagja, amit a hatvanas években a második vatikáni zsinat reformjait ellenzők hoztak létre. A mozgalomnak hatszázezer követője van, Benedek pedig pápasága kezdete óta engedményekkel próbálja visszacsábítani őket az anyaszentegyházba. Tavaly például egyenrangra emelte a reformok előtti, hagyományos, latin nyelvű misézést, a tridenti rítust is.

A zsidósággal szemben azonban óvatlanabb. Williamson kiközösítésének visszavonása előtt azzal váltott ki indulatokat, hogy támogatta XIi. Pius pápa kanonizálását. A második világháború idején regnáló XIi. Pius a zsidóság szerint túl engedékeny volt a nácikkal, és nem tett meg minden tőle telhetőt az üldözöttek megmentéséért.
 

[popup][/popup]