A török kormány bírálja a Hamászt

Írta: Globusz.ne - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Isztambulban megjelenő liberális Hürriyet kommentárjában arról számol be, hogy a török kormány – mely komoly kritikával illette Izraelt a gázai akció miatt – most erőteljesen bírálja a Hamászt is. A török külügyminiszter, Ali Babacan egy, az ország legnagyobb példányszámú lapjának, a Milliyetnek adott interjúban felszólította a terrorista szervezetet, hogy végre döntse el, katonai csoportként akar-e működni vagy politikai mozgalomként. E kettő ugyanis nem egyeztethető össze. 

Forrás: Globusz.net

 

 

A török külügyminiszter, Ali Babacan egy, az ország legnagyobb példányszámú lapjának, a Milliyetnek adott interjúban felszólította a terrorista szervezetet, hogy végre döntse el, katonai csoportként akar-e működni vagy politikai mozgalomként. E kettő ugyanis nem egyeztethető össze. A politikus ugyanakkor megerősítette: Törökország továbbra is a közvetítőszerepet kívánja betölteni a válságban, és a vezetés véleménye az, hogy e feladatának csak akkor tud eleget tenni, ha fenntartja a párbeszédet a Hamásszal.

A legfontosabb – jelentette ki Babacan –, hogy a különböző palesztin szervezeteknek meg kell találniuk a közös hangot, fellépéseiket és politikai céljaikat koordinálni kell, és el kell kerülni, hogy a múltban tapasztalt konfliktusok alakuljanak ki közöttük. Ugyanakkor azok, akik felelősen kívánnak fellépni a gázai béke érdekében, nem tekinthetnek el attól, hogy a Hamász jelenléte és hatalma Gázában realitás. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a török kormány egyetértene a Hamász által alkalmazott eszközökkel.

A gázai harcok miatt – állapította meg Babacan – mindenki vesztett. Izrael nemzetközi megítélése sokat romlott, az Izrael-ellenes mozgalmak pedig megerősödtek. Senkinek sem jó, hogy ez így történt – szögezi le a Milliyetnek adott interjúban – ugyanakkor az is rendkívül szerencsétlen, ahogy a konfliktus megosztotta az arab világot.

A Hürriyet kommentárja ugyanakkor megjegyzi: a külügyminiszter nyilatkozata épp jókor jött, hisz Törökország nimbuszát is eléggé megtépázta az, hogy kritika nélkül a Hamász mellé állt, és példátlanul erőteljes hangon kritizálta Izraelt.

 

[popup][/popup]