95-re emelkedett a fagyhalált halt emberek száma

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Tíz nap alatt huszonegyen fagytak meg az országban, ezzel a fagyhalál áldozatainak száma 95-re emelkedett szeptember közepétől január közepéig – jelentette a Magyar Szociális Fórum vasárnap.

 Az emberéletben keletkezett veszteség növekvő tendenciájú az egy évvel ezelőttihez képest – jegyezte meg az emberjogi szervezet.

A hideg miatt végzetesen kihűltek többsége (megközelítőleg 60 százalékuk) fűtetlen lakásban vesztette életét, a többiek kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után (kb. 20 százalék), illetve a szabad ég alatt (kb. 20 százalék).

A Magyar Szociális Fórum szerint az idén is ismétlődő, szakadatlanná vált tömeges fagyhalál arra utal, hogy hazánkban hiányzik a politikai akarat egy olyan súlyos társadalmi probléma megoldására, amely a rendszerváltás óta több mint 8500 (nyolcezer ötszáz) ember életébe került.

*

Az egyházaknak, karitatív szervezeteknek, szociális segítő alapítványoknak kiemelt szerepe van a figyelemfelhívásban, a társadalmi szolidaritás ébrentartásában. Fontosnak tartjuk, hogy legalább a közvetlen környezetünkben szükséges emberi életmentés kérdésében társadalmi együttműködés alakuljon ki, ezért is hívjuk fel a figyelmet a fenti hírre.

[popup][/popup]