Olasz-izraeli űrkutatási megállapodás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A hétfőn, Tel Avivban kezdődött, háromnapos Ilan Ramon Nemzetközi Űrkutatási Konferencia nem csak arra ad alkalmat, hogy az egyes országok ismertessék elért eredményeiket és céljaikat, de fontos előrelépésnek számít a tekintetben is, hogy ez a fórum lett máris a legjelentősebb szószólója az Európai Unió e tárgykörben megvalósuló mediterrán projektjeinek is. 

Forrás: Globusz.net

 

A konferencián egyébként fontos együttműködési megállapodás jött létre Izrael és Olaszország között – írja a római hetilap.

A megállapodás értelmében Izrael a 2009 márciusában megrendezésre kerülő római Európai Szatelit Expó kiemelt vendége lesz, ahol tovább finomítják a kooperációt, mely már most kiterjed a technológiai kutatásokra, geológiai és térképészeti feladatok megoldására, valamint katonai űregyüttműködésre is.

A hetilap beszámolója megjegyzi: Izrael a világ egyik vezető állama abban a tekintetben, hogy mennyit költ kutatásra és fejlesztésre, s ezen belül űrkutatásra. Így Olaszország számára eddig nem remélt lehetőségeket nyit meg az együttműködés. A zsidó állam évente a GDP 4,2 százalékával finanszíroz tudományos kutatási célokat, ráadásul a tudósok és kutatók száma – a lakosságra kivetítve – is szokatlanul magas. Összlétszámuk megközelíti a százezret; különösen az orvosi és biológiai kutatásokban igen magas az arányszám, tízezer lakosonként mintegy 150 kutatóval lehet számolni.

Ami aktuálisan az űrkutatást illeti, az izraeliek nagy eredményeket értek el a technológiai miniatürizálás terén. Tervezett műholdjaik alig érik el a 200 kilogrammot. Tekintettel arra, hogy az országot ellenséges szomszédság veszi körül, a felbocsátások biztonságának költsége igen nagy, így a most formálódó izraeli-olasz együttműködés – azon túl, hogy új dimenzióval gazdagítja az uniós mediterrán kooperációt – mindkét fél számára anyagilag is rendkívül előnyös lehet.
 

[popup][/popup]