Köhler: ajándék, hogy Németországban ismét virágzik a zsidó élet

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Németország örökre ébren tartja az emlékezést a nemzetiszocializmus bűncselekményeire, a náci rezsim áldozataira – ígérte meg kedden ünnepélyesen a Bundestagban Horst Köhler német államfő.
 

Forrás: STOP

 

A holokauszt áldozatairól megemlékező parlamenti emlékülésen Köhler ezt egyben az ország kötelességének is nevezte.

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetiszocializmus bűncselekményei soha nem ismétlődhetnek meg, s Németországnak a leghatározottabban fel kell lépnie az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegenellenesség minden formája ellen.

A Bundestag 1996-ban az akkori államfő, Roman Herzog kezdeményezésére nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának napját, s a parlament azóta minden évben megemlékezik a nemzetiszocializmus áldozatairól.

Valamennyi közjogi méltóság, meghívott külföldi vendégek és különösen sok fiatal diák jelenlétében Köhler utalt arra, hogy ezen a napon Németország a nemzetiszocializmus valamennyi áldozatára, a meggyilkolt zsidókra, a szintikre és a romákra, a homoszexuálisokra, a betegekre, a politikai másként gondolkodókra emlékezik.

Az államfő hangsúlyozta: Hitler és cinkosai bűncselekményeiket nem követhették volna el, ha nem lett volna olyan sok “közreműködő”, s köztük nemcsak fanatikusok, hanem “egészen normális emberek” is. S nem lettek volna olyan sokan azok, akik elfordították fejüket, és közömbösen hallgattak. Mindezzel összefüggésben a múltra való emlékezést, a tanulságok levonását a jelen és a jövő feltételének nevezte, hangoztatva, hogy az emlékezés egyben az igazság kutatását is jelenti. Aki nem ismeri saját múltját, annak nincs meg az alapja a jövőhöz – jelentette ki Horst Köhler, aki szerint ez minden emberre, minden népre és nemzetre egyaránt vonatkozik.

Az államfő a holokausztból származó felelősséget a német identitás részének nevezte. Az áldozatok miatti gyász, a szörnyű bűncselekmények feletti szégyen, továbbá a zsidó néppel és az egykori háborús ellenségekkel való kibékülés immár a szövetségi köztársaság gyökereit jelentik – hangsúlyozta Köhler.

Az elnök ajándéknak nevezte, hogy Németországban ismét virágzik a zsidó élet, erősödnek a zsidó közösségek, új zsinagógák épülnek, s rabbikat képeznek ki. A parlamenti képviselők egyöntetű és hangos tapsa közepette szégyennek nevezte ugyanakkor, hogy a zsidó élet egyes helyszíneit a rendőrségnek kell megvédenie a régi és az új szélsőségesektől. “Álljunk valamennyien zsidó honfitársaink mellé, aki őket támadja meg, valamennyiünkre támad” – hangsúlyozta Németország államfője.

Hosszú idő óta első ízben fordult elő ugyanakkor, hogy az emlékünnepségen nem vettek részt a Németországi Zsidók Központi Tanácsának vezetői. A tanács indoklásként azt említette, hogy az elmúlt években képviselőiket külön, személyesen egyetlen alkalommal sem köszöntötték.

A holokauszt emléknapján szerte az országban az áldozatokra való megemlékezéseket tartanak, s emlékhelyeket koszorúznak meg.

[popup][/popup]