A német püspöki kar üdvözli a pápai dekrétumot, de az ügyészség vizsgálatot indított

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

A Vatikán szombaton közzétett dekrétumában XVI. Benedek pápa a tiltakozások ellenére visszavonta azt az 1988-as vatikáni határozatot, amely az egykori tradicionalista püspök, Marcel Lefebvre négy hívét annak idején kiközösítéssel sújtotta. 

Forrás: Globusz.net

 

A katolikus egyházfő döntése elsősorban azért váltott ki világméretű felháborodást, mert az egyik érintett, a Lefebvre által egyházjogilag érvénytelenül püspökké szentelt brit Richard Williamson tagadja a náci gázkamrák létezését.

A Der Spiegel tudósítása szerint Williamson a közelmúltban látogatást tett egy Regensburg közeli község, Zaitzhofen papi szemináriumában, és ott megismételte azt a nézetét, miszerint a náci Németországban nem léteztek gázkamrák, és nem hatmillió zsidó pusztult el a táborokban, hanem csak háromszázezer. 

Mint ismeretes, az 1991-ben elhunyt ultrakonzervatív püspök, Marcel Lefebvre követői elutasítják a II. vatikáni zsinat „liberális” határozatait, és főleg ellenzik a judaizmus és az ökumenizmus híveihez való közeledést. A kiközösítés óta eltelt bő húsz esztendőben a renegátok csoportja – főleg Lefebvre halála után – ismételten közeledni próbált a Vatikánhoz, eddig eredménytelenül. A kiközösítés megszüntetésének célja nyilvánvalóan a Lefebvre-csoport integrálása.

Miközben a zsidó közösségek képviselői élesen bírálják a pápa döntését, a Vatikán sajtófőnöke, Federico Lombardi úgy nyilatkozott: a Szentszék egyáltalán nem osztja az egykori kiközösítetteknek a Holocaustra vonatkozó nézeteit, és a pápai dekrétum csupán „a megbékélés gesztusa” kíván lenni. A német püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch érsek szombati nyilatkozatában üdvözölte XVI. Benedek pápa szándékát, amely semmi kétséget nem hagy afelől, hogy „a II. vatikáni zsinat határozatai elvitathatatlan alapját képezik az egyház életének.” A cikk megjegyzi még, hogy a pápa a múlt hét szerdán írta alá a kiközösítést érvénytelenítő dokumentumot, míg a regensburgi ügyészség pénteken kezdte meg a vizsgálatot Williamson Holocaust-tagadásának ügyében. 

Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Die Welt

 

[popup][/popup]