“Nem mutatunk könyörületet a kegyetlenekkel szemben”

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Állításuk szerint a vallási vezető a gázai hadműveletekre vezényelt katonák közt olyan röpiratot terjesztett, melyben arra szólította fel őket, hogy ne kegyelmezzenek egyetlen palesztinnak sem.
 

Forrás: Hírszerző

 

 

Az izraeli hadsereg főrabbijának távozását követeli a kormánytól egy izraeli emberjogi szervezet, a Yesh Din.

A dandártábornoki rangban szolgáló Avi Ronzki az izraeli jogvédő szervezet szerint az írásban úgy fogalmazott, hogy a hadműveletekkel “gyilkosok ellen vívnak háborút”. Az üzenetben idézetek olvashatóak egy másik rabbitól, Shlomo Avinertől is, aki a szélsőséges ciszjordániai zsidó telepesek szellemi vezetőjének számít, és mindenfajta egyezséget elutasít a palesztinokkal. Avinernek a röpiratban idézett szavai szerint a “palesztinok azt állítják, hogy államot érdemelnek, miközben a valóságban Izrael területén soha nem létezett semmiféle palesztin vagy arab állam”.

Az izraeli emberi jogi szervezet, a Yesh Din szerint a főrabbi által osztogatott irat felbujtó, és rasszista a palesztin nemzettel szemben. Ezért a csoport levélben kérte a menesztését az izraeli védelmi minisztertől, Ehud Baraktól és a hadsereg főparancsnokától, Gabi Ashkenazitól.

Az izraeli Haaretz napilap hétfői hírei szerint különböző szélsőjobbos csoportok is osztogattak röplapokat az izraeli katonai bázisokon. Az üzenetek egyikének szövege arra szólítja fel a zsidó állam katonáit, hogy önmaguk és bajtársaik életének védelme érdekében ne mutassanak kegyelmet az Izraelt körülvevő és zsidóknak ártó lakossággal szemben. A Haaretz írása szerint egy röpiratban az állt: “Öljétek meg azokat, akik benneteket akarnak megölni. Így tegyetek a bűnös (palesztin) nemzetükkel is”.

A Haaretz szerint az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta a jogvédő szervezet leveleiről, hogy minden benyújtott írást kivizsgálnak, a választ pedig csak az érintetteknek küldik majd el, a médiumoknak nem.
 

[popup][/popup]