94 éves korában elhunyt Jichák Navon, Izrael volt államelnöke

Írta: Erős-Hajdú Szilvia, Új Kelet hetilap / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Navon 1921-ben született Jeruzsálemben, Irodalmat, iszlám filozófiát tanult. Tanárként dolgozott, majd a 40-es években csatlakozott a Haganához, ahol magas rangú tiszt volt.

Navon

Navon volt a titkára Izrael első külügyminiszterének, Moshe Sharetnek, később több mint egy évtizedig Ben Gurion miniszterelnök titkára. Tagja volt a VI., IX., XI. és a XII. Kneszetnek is. Izrael ötödik államelnökének tisztét töltötte be, és az első szefárd származású politikus volt ezen a poszton.

A Hatnapos háborút követően Navon sürgette, hogy ne Husszein jordán királlyal, hanem a palesztinokkal üljön le Izrael tárgyalni. 1978-ban választották meg elnöknek úgy, hogy pártja tulajdonképpen ellenzékben volt.

Navon 1980-ban Egyiptomba látogatott és ott arabul szólalt fel a parlamentben. Két évvel később azzal fenyegetőzött, hogy lemond, ha nem alakul bizottság, hogy kivizsgálja, mi történt a szabrai és szatilai menekülttáborokban, ahol a libanoni falangisták palesztinokat mészároltak le, és sokan felvetették az izraeli hadvezetés, elsősorban Ariel Saron felelősségét.

Arab nyelvtudása szimpatikussá tette őt Izrael arab lakossága és a keleti zsidóság körében.

Navon később miniszterelnök helyettesi, oktatási és kulturális miniszteri pozíciót is betöltött, az 1990-es években vonult vissza a politikai életből. Számos könyvet és egy színdarabot is írt, ami nagy sikert aratott.

Emléke legyen áldott!

(Forrás: Erős-Hajdú Szilvia, Új Kelet hetilap)

[popup][/popup]