Az arab országok elfojtották az Izrael-ellenes tüntetéseket

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet azzal vádolta meg a közel-keleti kormányokat, hogy sokszor erőszakkal elfojtották a gázai övezeti izraeli offenzíva elleni demonstrációkat.
 

Forrás: Népszabadság

 

A biztonsági erők megverték és őrizetbe vették a tüntetőket, amikor azok megpróbáltak hangot adni véleményüknek” – olvasható a New York-i székhelyű nemzetközi szervezet csütörtökön ismertetett jelentésében. A HRW élesen bírálta a „rutinjellegű elnyomást”, amellyel a közel-keleti kormányok a tiltakozó megmozdulásokhoz viszonyultak.

Amíg Irán és az arab államok kormányai elítélték az izraeli offenzívát, „állampolgáraiktól megtagadták azt a jogot, hogy ugyanezt tegyék. A Közel-Kelet sok országában korlátozták a gyülekezéshez és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot” – teszi hozzá a jelentés, külön is pellengérre állítva Egyiptomot, Szaúd-Arábiát és Jordániát.

Egyiptomban a Muzulmán Testvériség nevű párt 900 aktivistáját vették őrizetbe – állítja betiltott szervezet. December 31-én a rendőrök nyolc olyan újságírót tartóztattak le és bántalmaztak, akik egy Kairóban tartott tüntetésről tudósítottak.

A HRW jelentése bírálta Izraelt és a Ciszjordániában kormányzó Palesztin Hatóságot is amiatt, hogy betiltották a gázai offenzíva elleni tüntetéseket.

[popup][/popup]