Az anglikán egyház kirekesztheti a szélsőségeseket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az anglikán egyház szinódusának egyik tagja kezdeményezni fogja, hogy az egyház a rendvédelmi hatóságokhoz hasonlóan tiltsa ki tagjai közül a szélsőséges politikai nézeteket képviselő Brit Nemzeti Párt tagjait. Így a szélsőjobboldali pártnak nem lenne rá lehetősége, hogy a keresztény értékek képviselőjeként lépjen fel – adja hírül a londoni napilap.

Forrás: Globusz.net

 

Nagy-Britanniában a hatályos szabályok értelmében a rendvédelmi szervek alkalmazottjainak tilos belépnie a faji egyenlőség elveivel ellentétes nézeteket képviselő szervezetekbe, egyebek között a Brit Nemzeti Pártba. Íratlan szabályok értelmében pedig még a közalkalmazottaktól is elvárják, hogy ne szimpatizáljanak nyíltan az idegengyűlölő és rasszista párttal.

Vasantha Gnanadoss, az anglikán egyház szinódusának tagja azt javasolja, hogy az egyház is vezessen be hasonló szabályokat, és tiltsa meg felszentelt papjainak, a felszentelésre váró jelölteknek, sőt az egyház civil alkalmazottainak is, hogy belépjenek a Brit Nemzeti Pártba. A szélsőjobboldali párt ugyanis előszeretettel állítja be magát a keresztény értékek képviselőjeként, és ezt azzal támasztja alá, hogy az anglikán egyház több képviselője is tagja. Az egyház az elhatárolódással világossá tenné, hogy semmi köze a Brit Nemzeti Párthoz.

A Brit Nemzeti Párt szóvivője visszautasította a rasszizmus vádját, és megjegyezte, hogy vannak támogatóik az anglikán egyház szinódusában. Hozzátette, hogy szerinte az egyháznak fontosabb dolga is van annál, hogy kampányt indítson egy legitim politikai párt ellen.

[popup][/popup]