Obama beiktatásán kisebb tömeg lesz, mint eredetileg várták

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: MTI

Barack Obama megválasztott amerikai elnök keddi beiktatását az eredeti becslésekhez képest kevesebb, nem 3-5, hanem várhatóan csak 1,5-3 millió ember fogja ünnepelni Washington belvárosában – írta szakértőkre hivatkozva a The New York Times.

Az újság szerint az előrejelzéseket részben annak köszönhetően lehet mérsékelni, hogy kormányzati tisztviselők, televíziók napok óta hangsúlyozzák: a hatalmas tömeg és a hideg, a várható több órás gyaloglás és a szigorú biztonsági intézkedések, a megbénuló közlekedés sok embernek kényelmetlenséget fog okozni. Az üzenet megtette hatását, sokan meggondolták magukat és nem utaznak fel Washingtonba.

A héten Obama is igyekezett mérsékelni a tömeget, a várható nehézségekre hivatkozva azt sugallta: kényelmesebb otthon maradni és a televíziók képernyőjén követni az eseményeket. “A látogatók példátlan száma miatt hosszú sorok lesznek, nehezen lehet mozogni, és sokat kell gyalogolni egy olyan napon, amely nagyon hideg lehet” – fogalmazott közleményében.

Az újság szerint a hatóságok nyíltan senki nem beszélnek le arról, hogy Washingtonba utazzon – a beiktatást szervező bizottság szerint ez lesz a legnyitottabb, a legtöbb ember számára hozzáférhető beiktatási ünnepség -, csak úgymond realista képet festenek arról, hogy mire lehet számítani. A Capitolium és a Lincoln-emlékmű között húzódó térségében valószínűleg annyira túlterheltek lesznek a kommunikációs hálózatok, hogy sokan még a telefonjukat sem tudják majd használni – hangzott a figyelmeztetés.

Először 10 ezer különbuszt vártak Washingtonba a látogatókkal, ezek számát azóta kevesebb mint 5 ezerre csökkentették. Sokan, akik eredetileg fellelkesülten ellátogattak volna Obama beiktatására, a tömeg, a hideg, a nehézségek és az esetleges zűrzavar miatt elálltak az utazástól. A korábban vártnál kisebb tömegre utal az is, hogy a környékbeli lakók közül, akik a következő pár napra igyekeztek volna jó pénzen kiadni lakásukat, sokaknak ez nem sikerült.

A tömeg mérséklését célzó üzenetek mögött nyilvánvalóan biztonsági megfontolások is húzódnak. Szakértők szerint egy ekkora tömeget a legnagyobb előkészülettel, a legszélesebb körű biztosítással sem lehet teljesen kordában tartani. Nem lehet teljesen kizárni egy esetleges merényletet, vegyifegyver- vagy bombatámadást, jóllehet 7500 katona, 10 ezer nemzeti gárdista és 25 ezer rendőr lesz szolgálatban.

Az is lehet, hogy egy hirtelen hóvihar okoz káoszt a Mall nevű sétányon. A biztosítást az elnök biztonságára ügyelő Titkosszolgálat irányítja, 99 szövetségi, állami és helyi biztonsági szervezet küld embereket az eseményekre, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 600 ügynöke lesz jelen a helyszínen, a Capitolium saját rendőrségének mind az 1600 tagja szolgálatban lesz.

A hadsereg a vegyi- vagy biológiai fegyverrel elkövetett esetleges támadásra is igyekszik felkészülni, 48 órán belül repülők és helikopterek százait tudnák Washingtonba irányítani szükség esetén Georgia államból.

 

[popup][/popup]