Az új antiszemitizmus

Írta: Új Magyar szó - Rovat: Hírek - lapszemle

A gázai háború jó alkalmat nyújtott arra, hogy világszerte felszínre törjenek az antiszemita és Izrael-ellenes megnyilvánulások. Az új antiszemitizmus veszélyesebb és szemforgatóbb a klasszikusnál. A Ku Klux Klan és az újnácik legalább nyíltan kimondják, mire gondolnak.

Forrás: Új Magyar szó

 

Az új antiszemiták demokratáknak és „antirasszistáknak” nevezik magukat. Ők csak az izraeli politikát bírálják, a „cionizmust” és az „amerikai egyoldalúságot”. Az antiszemitizmus csak a politikai ellenfél megbélyegzésére szolgál. (…) A média zsidóellenes támadásai és túlnyomóan Izrael-ellenes fellépése a mentalitásváltás jele, elsősorban Európában.

Egy nemzetközi felmérés szerint a megkérdezettek az USA-t és Izraelt jelölték meg a világbékét leginkább veszélyeztető országok között. Vagyis két demokráciát, miközben Észak-Korea, Szíria vagy Irán a lista vége felé található. 1973 után a hivatalos európai politika bátorította az arabok tömeges bevándorlását. Hasonlóképpen, a kőolaj és az USA-val való rivalizálás kedvéért euro-arab egységet kezdeményez. (…)

Következésképpen a mass media, a nyugati egyetemek, politikusok, nem kormányzati szervezetek évtizedek óta arról győzködik az európai lakosságot, hogy az iszlám a béke vallása, amely legalább olyan mértékben képezi az európai civilizáció alapját, mint a kereszténység, a muzulmán bevándorlás pedig jótékony hatással van az európai országokra. Izraelt ugyanakkor mindvégig agresszív államként, militarista Spártának tüntetik fel.

A muzulmánok kedvéért elutasították azt, hogy az európai alkotmány szentesítse Európa zsidó-keresztény gyökereit. A gázai háborúval egyidőben az Euronews arról tájékoztat, hogy Brüsszelben megtartják az Európai Parlament arab hetét. Másfelől számos európai politikus, újságíró, egyetemi tanár lelke mélyéből gyűlöli az USÁ-t, Izraelt pedig az óceánon túli szuperhatalom függelékének tartja.

A BBC egyik munkatársa meséli, hogy amikor az antiszemitizmusról akart riportot készíteni, mindenki rácsodálkozott: „nem tudtam, hogy zsidó vagy!”. A történetesen született angol munkatárs így folytatta: „ha Iszlámofóbia címmel készítenék filmet, BAFTA-díjat kapnék és senki sem kérdezné, hogy muzulmán vagyok-e”.

John Mann laburista honatya meséli, hogy hasonlóképpen járt, amikor beindította a nagy-britanniai antiszemitizmust vizsgáló parlamenti bizottság munkáját. A szomorú valóság az, hogy nem igen akad valaki Európában, aki megvédené a zsidókat. Az új antiszemitizmus a szélsőjobb felől átterjedt a baloldalra. Elég elolvasni a kommunista L’Humanite vagy Il Manifesto heves Izrael-ellenes cikkeit.

A Karamanlisz-kormányról megfeledkező görög anarchisták, nyakukon palesztin kendőkkel az athéni izraeli nagykövetség előtt tüntettek, akárcsak Chavez rohamzászlóaljai, amelyek ki is utasították Caracasból Izrael nagykövetét. Bolívia kommunista elnöke, Evo Morales maga is támadja Izraelt. Izrael az USA szövetségese, amely megsemmisíti a bolíviai kultúrát, pontosabban a koka-ültetvényeket.

A globalizáció elleni mozgalom szintén hemzseg az antiszemitáktól, hiszen a globális kapitalizmus zsidó összeesküvés, nem igaz? Bármennyire is igyekezne titkolni a baloldal, az antiszemitizmus csontváza ott lapul a ruhásszekrényében. A kapitalizmussal szembeni gyűlölet zsidógyűlöletté fajult. (…) 

(Fordította: B. T.)
 

[popup][/popup]