Az EU soros elnöke szerint védelmi jellegű az izraeli szárazföldi hadművelet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Összehívták a BT ülését a gázai övezeti válság miatt

 

Forrás: MTI

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart, hogy áttekintse az izraeli-palesztin válságot – jelentette be a világszervezet sajtószolgálata. A Biztonsági Tanács New Yorkban helyi idő szerint este hét órakor ül össze.

Az izraeli hadsereg szombaton indított szárazföldi hadműveletet a Hamász palesztin iszlamista mozgalom ellenőrzése alatt álló Gázai övezet ellen. Az izraeli légierő december 27-e óta több mint hétszáz légitámadást intézett gázai övezeti célpontok ellen, míg a palesztinok ez idő alatt több mint 450 rakétát és aknagránátot lőttek ki Izrael területére.

Mahmúd Abbász palesztin elnök agressziónak nevezte és határozottan elítélte az izraeli szárazföldi hadműveletet, és a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását követelte. Az EU soros elnöke szerint védelmi jellegű az izraeli szárazföldi hadművelet

Az EU soros elnöke szerint védelmi jellegű az izraeli szárazföldi hadművelet

 

Forrás: MTI

 

Jirí Frantisek Potuzník, a cseh miniszterelnök szóvivője szombaton kijelentette, hogy az utóbbi napok eseményeinek fényében a palesztinok elleni izraeli szárazföldi hadműveletet “inkább védelmi, mint támadó” akcióként értelmezik.

Karel Schwarzenberg, a soros EU-elnök Csehország külügyminiszterének vezetésével vasárnap a Közel-Keletre utazik az Európai Unió trojkája, hogy első kézből szerezzen információkat a válságövezetben kialakult helyzetről.

 

 

Szárazföldi offenzíva

 

Forrás: Letter Force

 

Egyébként ennek bekövetkezését valószínűsítette, hogy az izraeliek arab nyelvű szórólapokkal árasztották el a Hamasz-uralom alatt álló övezetet. Ebben arra kérték a lakosokat, hogy hagyják el a területet, mert katonai akció következhet. A legtöbb gázai azt mondta, nem megy el.

Egy férfi például egyenesen arról beszélt, hogy a palesztin nép egyenlő a Hamasszal, a Hamasz pedig a palesztinokkal, így élet-halál harc zajlik most. A terroristák számára bizonyosan: ma hajnalra a Hamasz harmadik vezetője vesztette életét az izraeli légierő bombázásaiban. Abu Zakaria Al-Dzsamal házát – akárcsak sok más hamaszosét – fegyverraktárnak használták.”

Reméljük, hogy sikerül majd a célt elérni, ami a terrorista bázisok és raktárak megsemmisítése (a Hamasz megtörése). Nehéz ügy és fájdalmas dolog, de meg kellett lépni.

Légi csapások a terror ellen – éjjel kiterjed a háború?

 

Hírszerző összeállítás

 

Eközben a palesztin terroristák is folytatták rakétatámadásaikat dél-izraeli települések ellen. A londoni The Times úgy tudja: éjjel indul az izraeli szárazföldi offenzíva.Egy izraeli légi csapásban szombatra virradóra életét vesztette a Gázai övezetben Abu Zakaria al-Dzsamál, a Hamász fegyveres szárnyának egyik magas rangú vezetője – közölte a területet irányító palesztin iszlamista mozgalom szóvivője.
Az izraeli hadsereg csupán annyit hozott nyilvánosságra, hogy az éjszaka folyamán több légitámadást hajtott végre Gázában. Izrael december 27-én indította meg a Gázai-övezet elleni légi csapásokat, válaszul a szüntelen palesztin rakétatámadásokra.

Csütörtökön, egy korábbi izraeli légi csapás megölte a Hamász egy másik, politikai vezetőjét, Nizár Rajjánt, családjának több tagjával együtt. A Hamász vezető tisztségviselőinek többsége ismeretlen helyen rejtőzködik, hogy elkerülje az esetleges célzott izraeli megsemmisítő csapásokat.

“Izrael folytatja a Hamász elleni harcot, amelynek céljai egyértelműek:
erőteljes csapást mérni a Hamászra, és ezzel hosszú távon megerősíteni Dél-Izrael biztonsági helyzetét. A hadművelet eddigi eredményei arra utalnak, hogy a Hamász példátlanul súlyos veszteségeket szenvedett el” – írta lapunknak eljuttatott közleményében Izrael budapesti nagykövetsége.

Éjjel kibővül a háború?

Háled Mesál, a Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője elutasította az Egyesült Államok által szorgalmazott, nemzetközi felügyelet mellett megvalósítandó tűzszünetet. Televíziós beszédében kijelentette: “Készek vagyunk elfogadni a kihívást, mert ezt a harcot ránk kényszerítették, és biztosak vagyunk a győzelemben, mert felkészültünk a küzdelemre”.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a szombaton Beit Lahija településen lerombolt iskolaépület “egy kollégium volt, amelyet azonban arra használtak, hogy onnan indítsák a rakétákat Izrael ellen”. A kora reggeli támadásban életét vesztette az épület biztonsági őre.

Ugyancsak meghalt egy másik légi csapásban Mohammad al-Dzsammal, a Hamász katonai szárnyának gázavárosi parancsnoka. Izraeli források szerint a 40 éves férfi volt felelős “az összes, Gázavárosból és környékéről indított rakétatámadásért”.

Közben a londoni The Times azt írta: Izrael még az éjszaka folyamán nagyszabású szárazföldi offenzíva elkezdésére készül a Gázai övezetben. A napilap értesülése szerint az egyheti légi háború után az izraeli hadsereg szárazföldi alakulatai harckocsi-támogatással készülnek benyomulni Gázába, hogy felszámolják az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai szárnyát.

A The Times szerint az izraeli kormány hatezer tartalékost mozgósított, és háromezer további tartalékos behívását hagyta jóvá. A lap adatai szerint a Gázai övezetben a Hamász 15 ezer fegyverese áll készenlétben. Ezek az alakulatok a hatalomátvétel óta eltelt másfél évet arra használták fel, hogy fejlesszék harci képességeiket, és a milíciát kisebb hadsereggé alakítsák át – áll a The Times írásában.

“Számos mecset Hamász irányítási poszttá alakult át”
“Az Izraeli Védelmi Erők hadművelete feltárta, hogy a palesztin családok otthonaiban tárolja a Hamász a terror- és robbanóeszközöket, rakétákat, bombákat, fegyvereket, valamint lőszereket” – írja közleményében Izrael budapesti nagykövetsége.
“Számos mecset hatalmas lőszerraktárrá, illetve Hamász irányítási poszttá alakult át, azt gondolva,hogy Izrael ezeket nem fogja célba venni.

Az Izraeli Védelmi Erők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megkíméljék az ártatlan palesztinok életét és testi épségét, eddig mintegy 100,000 előzetes figyelmeztetést (többek között szórólapokat) adott le a polgári lakósságnak. Az ártatlan civilek haláláért egyedül a Hamasz felelős, hiszen fegyverraktáraikat és irányító központjaikat a civil lakosság házaiban, illetve azok közvetlen közelében állította fel” – írja a közlemény.

A Hamász saját állítása szerint izraeli elitcsapatok behatolási kísérletét hiúsította meg szombat hajnalban a Gázai övezet keleti határán. A szervezet katonai szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak a fegyveresei aknavetőtüzet zúdítottak a meghatározatlan számú izraeli katonára, akik könnyűfegyverekből leadott lövésekkel válaszoltak, majd meghátráltak – állította a szervezet egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. Áldozata nincs a betörési kísérletnek – fűzte hozzá.

Az izraeli félnek nincs tudomása ilyen incidensről, és a hadsereg egyik szóvivője közölte: az övezet ellen egy hete kezdődött légi hadművelet óta izraeli katona nem lépte át a gázai határt.

Washington ellenőrzött tűzszünetet akar

Terrorista cselekménynek nevezte a Hamász rakétatámadásait pénteken az amerikai elnök. George Bush egyben felszólította mindazokat, akik erre képesek, hogy gyakoroljanak nyomást a radikális palesztin szervezetre, hogy az szüntesse be a Gázai övezetből izraeli területekre irányuló rakétatámadásait.

Az elnök közölte: az Egyesült Államok egy olyan ellenőrző mechanizmussal rendelkező tűzszünetet óhajt a Közel-Keleten, amely feltartóztatja az övezetbe irányuló fegyvercsempészetet.

Leszögezte: a washingtoni diplomácia azon van, hogy “értelemmel bíró” tűzszünet szülessék, olyan, amelyet teljes mértékben betartanak. A cél az, hogy a tűzszünet ne egyoldalú legyen, mert azt a Hamász arra használná ki, hogy újra felfegyverezze milicistáit. A palesztin szervezet ígéretei nem elégségesek. Ezért kellene hatékony nemzetközi ellenőrzést létrehozni – fűzte hozzá.

Az amerikai elnök véleménye szerint a Hamász, amely Irán és Szíria támogatását élvezi, Izrael megsemmisítését szorgalmazza, és a szervezet szította a mostani erőszakhullámot. Bush hangsúlyozta: Izrael december 27-én elindított offenzívája válaszlépés volt az ország népe elleni támadásokra.

Palesztin kórházi források szerint a december 27-én kezdődött izraeli légi hadjárat következtében eddig legkevesebb 435 palesztin vesztette életét – köztük 75 gyerek és 21 nő -, és 2285-en sebesültek meg. Az izraeli hadsereg – saját közlése szerint – mintegy 750 légi csapást hajtott végre. Izraeli katonai és rendőrségi adatok szerint ugyanezen idő alatt palesztin szélsőségesek hozzávetőleg 500 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területekre, s ennek következtében négy izraeli állampolgár vesztette életét – köztük egy katona -, és tucatnyian megsebesültek.

Az izraeli csapatok behatoltak a Gázai övezet területére

 

Forrás: MTI

Izraeli katonák behatoltak a Gázai övezet területére – közölte szombaton az izraeli hadsereg szóvivője.

Hozzátette: a bevonuló alakulatok megszállnak néhány olyan körzetet, ahonnan palesztin fegyveresek rakétákat szoktak kilőni izraeli területre.

Izraeli védelmi tisztségviselők közlése szerint mintegy tízezer katonát vontak össze az utóbbi napokban a Gázai övezet határa mentén.

gaza.jpg

Képünk illusztráció

 

Erőviszonyok Gázában

 

Bihari Ádám  / Forrás: Kitekintő.hu

Kérdés, mennyire volt hatásos az egy hete tartó légicsapás sorozat a Gázai-övezetben még mindig egyeduralkodó Hamász ellen és hogyan lehet képes az iszlamista szervezet komoly veszteségeket okozni a világ egyik legmodernebb hadseregének.

A Hamasz fegyvereseinek száma az övezetben jelenleg körülbelül 25 ezerre tehető. Ezek a kiképzett fegyveresek rendelkeznek kézifegyverekkel, gránátokkal, de igen nagyszámú tankelhárító fegyver, valamint rövid- és középtávú rakéta is van a birtokukban. A kézifegyverek közül a világon a legelterjedtebb típusú AK-47-es gépkarabélyt használja a Hamasz is. Tankelhárításra úgynevezett improvizált robbanóeszközöket vetnek be, azaz házilag készített bombákat. Jelentős tartalékaik vannak továbbá RPG-7-es vállról indítható tankelhárító páncéltörőkből is.

A felfegyverzett milicistákon kívül a Hamasz számolhat még több ezer szimpatizánssal, akik alkalmasak lehetnek hírszerzésre, utánpótlás szállítására, de akár öngyilkos merényletek elkövetésére is. Csak a légicsapások megkezdése óta, az elmúlt négy napban körülbelül 200 rakétát lőttek ki Gázából Dél-Izrael területére. Ez feltételezi, hogy igen nagy tartalékaik vannak gránátokból, rakétákból és egyéb robbanóanyagokból. A fegyvereket a Gázai-övezetben kialakított fegyvergyártó műhelyekben állítják össze a becsempészett alkatrészekből. A legutóbb 35 kilométeres távolságba eljuttatott Grad-típusú, 122 milliméteres Katyusa-rakétákból is nagy mennyiséggel rendelkeznek a gázai milicista erők. Ezek feljavított változatai már Gáza 40 kilométeres körzetében fenyegetik az izraeli célpontokat, hatótávolságukon belül mintegy 700 ezer izraeli civil él.

A Hamasz rendelkezésére álló fegyverek kiválóan alkalmazhatóak egy olyan urbánus, hihetetlenül sűrűn lakott környezetben, mint Gáza. Amennyiben az izraeli hadsereg rászánja magát a szárazföldi offenzívára, jelentős veszteségekre kell számítania, hiszen a Hamasz történelme során tökéletesen elsajátította a gerilla hadviselést városi környezetben. Tankok és páncélosok a szűk utcákon nehezen tudnak manőverezni és könnyű célpontot jelentenek a lakóépületekben vagy romok között bujkáló ellenségnek. Mesterlövészeknek is kiváló helyszín Gáza. A határ mentén eddig is többször került már sor mesterlövész akciókra.

Az izraeli hadsereg azonnal bevethető katonáinak száma 125 ezer fő, továbbá a hadvezetés rendelkezésére áll több mint 600 ezer kiképzett tartalékos. A zsidó állam minden állampolgára hadköteles, a nők kettő, a férfiak három évre vonulnak be a hadseregbe. A hadkötelezettséget azonban polgári szolgálattal is ki lehet váltani. Az izraeli hadsereg rendkívül korszerű eszközökkel rendelkezik és a világ egyik legjobb hadseregeként tartják számon. Ugyanakkor a két évvel ezelőtti sikertelen “Második libanoni háború” némiképp megtépázta hírnevét. A gázai-izraeli határon jelenleg állomásozó Merkava típusú tankok rendkívül gyorsak és tűzerejük is meggyőző, akár 120 milliméteres lövedéket is képesek kilőni. Az izraeli légierő F-16-osainak és Saraf harci helikoptereinek elképesztő tűzerejét pedig mostanában naponta tapasztalják meg a Hamasz harcosai és sajnálatos módon a gázai civilek is. Az izraeli rakéták egyik fajtája becsapódás során először lyukat robbant magának a célpontot körülvevő falon, majd a behatolást követően egy második robbanás az épület, vagy bunker belső terében végez hatalmas pusztítást. Ilyen robbanó szerkezetekkel semmisítette meg az izraeli hadsereg például az elmúlt napokban az Egyiptom és a Gázai-övezet között ásott csempész-alagutak rendszerét.

Noha a haditechnikai fölény egyértelműen az izraeliek kezében van, a politikai győzelem ezzel még egyáltalán nincs biztosítva számukra. Az izraeli közvélemény sokkal érzékenyebben reagál minden veszteségre, mint a gázai állampolgárok. Az övezetben élők nem hullajtanak könnyeket az elhunyt Hamasz-tagokért, inkább a mindennapi túléléssel van elfoglalva. Sőt, sok szimpatizáns sahadidoknak, azaz a szent ügyért életüket áldozó harcosoknak tekintik a fegyvereseket és haláluk inkább büszkeséggel, mint szomorúsággal tölti el őket. A Hamasznak oroszlánrésze volt a sahadid mentalitás kinevelésében az általános iskoláktól az egyetemekig. A székházát pár napja a légicsapások során elveszített Hamasz TV gyermekek számára készített műsoraiban is rendszeresen téma volt a mártíromság és a hazaszeretetből vállalt halál nagyszerűsége. Így válhat sahadiddá például a hároméves kislány, aki légicsapásban veszti életét. Ez a nevelés rendkívüli hatással van a harcmodorra és szinte sebezhetetlenné teszi a Hamasz harci morálját.

Izraeli oldalon a civil áldozatok száma azért jóval alacsonyabb, mert egész Izrael területén rengeteg az óvóhely. A dél-izraeli Szderot városában például az egyik köztéren lévő szökőkút is légvédelmi bunkert rejt maga alatt. A Gázából kilőtt rakétákra körülbelül 30 másodperccel a becsapódás előtt hívja fel a figyelmet légoltalmi sziréna, vagy az úgynevezett Vörös Riadó (Tzeva Adom), melynek során éles sípolás kíséretében ismétlik meg folyamatosan a „vörös szín” mondatot héberül. A palesztin civileket ellenben a Hamasz élőpajzsként használja, hiszen jóval könnyebben eltüntethető egy rakéta-kilövő állás, ha azt egy utcában, lakó épületek mellé telepítik, mintha nyílt terepről indítanák őket. Így jóval nehezebbé teszik a válaszcsapást és ellenfeleiket a civil áldozatok-effektív támadás dilemmájába szoríthatják.

„Izrael Állam már számos alkalommal békejobbot nyújtott a palesztin nép felé…”

 

Országos Szövetségünk aggodalommal olvasta a Magyarországon működő arab és arabbarát szervezetek szolidaritási közleményét, amelyben a palesztinai és a Közel-keleti béketeremtés akadályozójaként nem a Palesztin területekről évek óta rakétákkal lövöldöző, öngyilkos merénylőket ünneplő arab terroristákat és terrorszervezeteket, hanem a terrorcselekmények célpontjaként védekező Izraelt és lakóit szólítják fel háborús cselekményeinek beszüntetésére.

Izrael Állam már számos alkalommal békejobbot nyújtott a palesztin nép felé, de jelenleg sajnos egy terrorszervezet ellen kell harcot folytatnia. Gyakran elfelejtik megemlíteni, hogy a Hamasz – az Egyesült Államok és az ENSZ mellett az Európai Unió, ezáltal a Magyar Köztársaság által is – terrorszervezetnek minősített alakulat.

2005-ben Izrael egyoldalúan kivonult Gázából, tízezernyi lakosát egyik napról a másikra elszakítva otthonától, házától, munkájától abban reménykedve, hogy a kivonulás békét hoz. Sajnos a kivonulás óta a Hamasz – tudatosan – iskolákból, lakóházakból, sűrűn lakott területekről lövi Izraelt nap, mint nap. Azóta összesen már több mint 3300 rakétát lőtt ki a Hamasz egy céllal: hogy izraeli polgári életeket ontson ki. Amióta a mérsékelt arab államok által is támogatott, a nemzetközi közösség és Izrael által is tárgyalópartnernek tekintett Fatahot a Hamasz fegyveresei kiűzték Gázából, azóta folyamatosan sanyargatják az Övezet népét. Izrael és Egyiptom folyamatosan biztosított áramot, de a Hamasz PR célokból rendszeresen lezárta azt, hogy ezért is Izraelt hibáztathassa hazug módon. Izrael még most, a konfliktus alatt is folyamatosan enged be Gázába segélyszállítmányokat. Az Egyiptomi külügyminiszter jelezte azt is például, hogy a napokban a Hamasz nem engedte ki a sérülteket az Övezetből Egyiptom felé sem, pedig ők készen álltak a segítségnyújtásra. Egyértelműen látszik: a Hamasz élő pajzsként használja Gáza civil lakosságát.

A harc jelenleg nem a Hamasz és Izrael között dúl, hanem a mérsékeltek és a szélsőségesek között – a terroristák és a Közel-Kelet egyetlen demokráciája között. A világ egyik országa sem tolerálhatja, hogy egy elvakult terrorszervezet rettegésben tartsa állampolgárait, és számos rakétával fenyegesse életüket minden nap.

A Hamasz nem manipulálhatja tovább a helyzetet, hogy tovább terjessze a gyűlöletet. Izrael nagy árat fizetett azért, hogy önmérsékletet gyakorolt az elmúlt években és nem reagált a Hamasz naponta becsapódó gyilkos rakétáira.

Minden igaz demokrata és a felelős vezetők feladata most az, hogy felálljanak, és nyíltan kijelentsék: A Hamasz terrorszervezet a felelős a kialakult helyzetért.

Húsz palesztint szállítottak Gázából izraeli kórházakba

 

A követség közleménye szerint a folyamatos rakétatámadások ellenére Izrael továbbra is nagy mennyiségű humanitárius segélyt küld Gázába – koordinálva a munkát a nemzetközi szerkezetekkel, a Palesztin Hatósággal és különféle adományozókkal. Csupán az év utolsó napján 93 teherautó mintegy 2500 tonna humanitárius segéllyel, gyógyászati eszközzel, gyógyszerrel haladt át a Kerem Salom-i állomáson. Tegnap 60 teherautó 1360 tonna segélyt vitt Gázába, ma 73 teherautó vitte be Törökország, a nemzetközi szervezetek és a magánszektor adományait. A Világélelmezési Program értesítette Izraelt, hogy nem folytatja az élelmiszerszállításokat, minthogy a gázai raktárak már tele vannak mintegy két hétre elegendő élelemmel.    

A közlemény leszögezi, hogy Izrael folytatja a Hamasz elleni harcot, amelynek céljai egyértelműek: erőteljes csapást mérni a Hamaszra, és ezzel hosszú távon megerősíteni Dél-Izrael biztonsági helyzetét. “A hadművelet eddigi eredményei arra utalnak, hogy a Hamasz példátlanul súlyos veszteségeket szenvedett el. A Hamasz vezetősége működésképtelen, adminisztratív kapacitásuk súlyosan meggyengült, tisztjeik és kormánytagjaik valamint a teljes Hamasz vezérkar kórházakban, mecsetekben rejtőzik. Gázában a lakosság a Hamaszt teszi felelőssé az állapotokért. Nyilvánvaló, hogy a gázaiak nehézségeiért a Hamasz okolható, amelynek azonban nem áll érdekében a helyzet megváltoztatása” – írják.

A közlemény hangsúlyozza, hogy “Gázában nincs humanitárius probléma”, miután Izrael koordinálja a segélyszállítások folyamatos átjuttatását. “Az Izraeli Védelmi Erők hadművelete feltárta, hogy a palesztin családok otthonaiban tárolja a Hamasz a terror- és robbanóeszközöket, rakétákat, bombákat, fegyvereket, valamint lőszereket. Számos mecset hatalmas lőszerraktárrá, illetve Hamasz irányítási poszttá alakult át, azt gondolva, hogy Izrael ezeket nem fogja célba venni. Az Izraeli Védelmi Erők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megkíméljék az ártatlan palesztinok életét és testi épségét, eddig mintegy 100,000 előzetes figyelmeztetést (többek között szórólapokat) adott le a polgári lakósságnak. Az ártatlan civilek haláláért egyedül a Hamasz felelős, hiszen fegyverraktáraikat és irányító központjaikat a civil lakosság házaiban, illetve azok közvetlen közelében állította fel” – olvasható a követségi közleményben.  
 

 

Vitatkozzon róla fórumunkban

[popup][/popup]