Soha nem látott mélységben érte találat Izraelt Gázából

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Eddig soha nem látott mélységben, a legnagyobb dél-izraeli város közelében csapódtak be palesztin rakéták vasárnap. Közben a palesztin elnök a tűzszünet megújítására szólította fel a Hamászt. Abbász szerint ugyanis ők is tehetnek a bombázásokról. Izraelben ezalatt mozgósítják a tartalékosokat.

Forrás: Népszabadság

 

A Gázai övezet határától mintegy 38 kilométerre fekvő Asdod környékét két Grad típusú rakéta is elérte, de robbanásuk nem okozott személyi sérülést. Még soha nem fordult elő, hogy a Gázai övezetből kilőtt rakéták ilyen mélyen csapódjanak be Izrael területén. Az a tény, hogy a második legnagyobb izraeli kikötőváros, Asdod a palesztinok célkeresztjébe került, megerősíti Izrael azon aggodalmát, miszerint a palesztin fegyveresek képesek a nagyobb izraeli városokat rakétáik hatótávolságába vonni.

Abbász: a Hamász is tehet a bombázásról

A palesztinok több mint száz rakétát lőttek ki izraeli célpontokra azóta, hogy az izraeli légierő szombat reggel megkezdte a Gázai övezet elleni csapássorozatot. A dél-izraeli Netivot településen egy ember életét vesztette, négy pedig megsebesült szombaton palesztin rakétatámadás következtében.

“Félmillió izraeli tűz alatt” – ezzel a szalagcímmel jelent meg a Jediót Ahronót című izraeli napilap vasárnap, utalva a palesztin rakétatámadások veszélyére, amelyre a polgári védelem rádióban figyelmeztette azokat az izraelieket is, akik 30-40 kilométerre laknak a Gázai övezettől. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap úgy határozott, hogy a helyzetre való tekintettel a Gázai övezettel határos területeken a hanuka után, kedden még nem kezdik meg a tanítást.

A palesztin elnök felszólította a Hamász iszlamista mozgalmat, hogy újítsa meg az Izraellel kötött tűzszünet, megakadályozandó a további vérontást a Gázai övezetben. Mahmúd Abbász, miután vasárnap Kairóban megbeszélést folytatott Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel, kettejük közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Hamász elkerülhette volna a Gázai övezetre mért izraeli légi csapásokat, ha nem hagyja veszendőbe menni a nyáron kötött tűzszüneti megállapodást. Elmondta, hogy beszéltek a Hamász vezetőivel, arra kérték őket, hogy ne tekintsék lejártnak, hanem hagyják folytatódni az egyiptomi közvetítéssel tető alá hozott hathónapos tűzszünetet.

A Hamász és az Abbász vezette Fatah mozgalom meghasonlott egymással, miután a 2006-os parlamenti választásokat megnyerte a Hamász, amelynek fegyveresei 2007 júniusában kiűzték a Fatah erőit a Gázai övezetből.

Izrael a Hamász határokon átnyúló rakétatámadásaira válaszul indított légi csapásokat gázai övezeti célpontok ellen, s huszonnégy óra leforgása alatt több mint 270 palesztin vesztette életét az izraeli légierő vadászgépei és harci helikopterei által végrehajtott csapássorozatban. Izrael és a Hamász kölcsönösen egymást vádolja a hatályát december 19-én elvesztő tűzszünet megsértésével, illetve azért, hogy nem sikerült megegyezni a megállapodás meghosszabbításáról.

A Mubarakkal tartott megbeszélés után Abbász elsőrendű feladatnak nevezte a vérontás megállítását és a tűzszünet helyreállítását. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy meg akarják védeni a Gázai övezetet, nem hagyják megsemmisíteni. A palesztin elnök szombaton a szaúd-arábiai és a jordán királlyal folytatott tárgyalásokon az “izraeli agresszió” azonnali leállítását követelte.

Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter közölte, hogy Egyiptom megpróbál tárgyalni Izraellel és a Hamásszal egy fegyverszüneti egyezségről, amelyet tűzszüneti megállapodás követhetne. Az Abbásszal tartott egyeztetés után Abul Geit megerősítette, hogy az Arab Liga külügyminiszterei szerdán Kairóban összeülnek, és kidolgozzák a fegyverszünethez, majd a tűzszüneti megállapodás megújításához vezető tervet. Egyiptom “hatalmas erőfeszítést” tesz a gázai övezeti helyzet megváltoztatásának érdekében, és a lényeg az, hogy “áttekintsük az agresszió és a katonai műveletek megállítását szolgáló eszközöket” – mondta a külügyminiszter.

Az egyiptomi külügyminisztériumba vasárnap is bekérették az izraeli nagykövetet, két nap alatt immár másodjára. Kairó tiltakozását fejezte ki az izraeli katonai művetek miatt, és követelte leállításukat. Jordániában a Gázai övezetre mért izraeli légi csapások miatt   harminc parlamenti képviselő azt kérte a kormánytól, hogy utasítsa ki Izrael nagykövetét, illetve hívja vissza Jordánia izraeli nagykövetét, valamint számolja fel a kétoldalú kapcsolatok normalizálásának minden formáját.

Mozgósítják a tartalékosokat Izraelben

Az izraeli kormány vasárnap úgy döntött, hogy újabb tartalékosokat mozgósítanak. A következő napokban 6500 tartalékost hívnak be szolgálatra, hogy segítsék a hadsereg felkészülését arra az esetre, ha a fegyveres harcok kiszélesednének. Izraeli gyalogsági és páncélos alakulatok sorakoztak fel a mintegy másfél millió palesztin által lakott, a Hamász iszlamista mozgalom ellenőrzése alatt álló Gázai övezet határain, hogy bármikor bevethetőek legyenek.

“Izrael mindaddig folytatja (a hadjáratot), amíg délen új biztonsági környezetet nem teremt, amikor a lakosságnak nem kell többé rémületben és az állandó rakétatámadásoktól való rettegésben élnie” – jelentette ki Mark Regev, az izraeli kormányfő szóvivője.

A katonai ügyekben járatos izraeli hírmagyarázók úgy véli, hogy a hadsereg támadásának nem a Gázai övezet visszafoglalása vagy a Hamász-kormány megsemmisítése a célja, ugyanis az ilyen nagyratörő célok elérése nehéznek és politikailag kockázatosnak bizonyulhat a február 10-re kiírt izraeli parlamenti választások előtt. Ehelyett Izrael meg akarja mutatni elrettentő erejét, és új fegyverszünetre akarja kényszeríteni a Hamászt, ami elvezethet az Izrael elleni palesztin rakétatámadások hosszú távú leállításához.

Az izraeli hadsereg vasárnap délben kiadott közleménye szerint az utóbbi huszonnégy óra légicsapás-sorozatában mintegy 230 célpontot vettek tűz alá, elsősorban a Hamász infrastruktúráját, így épületeket, fegyverraktárakat vagy rakétakilövő állásokat. Szombat reggel óta 286 palesztin vesztette életét, több mint 700 pedig megsebesült az izraeli csapásokban.

 

[popup][/popup]