78 évesen meghalt Harold Pinter

Írta: Könyvesblog - Rovat: Hírek - lapszemle

78 éves korában, hosszú rákbetegség után elhunyt Harold Pinter Nobel-díjas drámaíró, rendező – jelentette be csütörtökön a családja Londonban. Pinter a II. világháborút követő drámaíró nemzedék egyik nemzetközileg is legismertebb képviselője. Az irodalmi Nobel-díjat 2005-ben ítélték oda neki.

Forrás: Könyvesblog

 

Londoni munkásnegyedében született lengyel származású zsidó házaspár gyermekeként. Már egészen fiatalon érdeklődött a színjátszás és az irodalom iránt, többek közt Franz Kafka és Hemingway volt rá nagy hatással. A II. világháború idejére szüleivel el kell hagyniuk Londont, Cornwallba költöznek. 1949-ben nem tesz eleget hadkötelezettségének, az ügy bíróságra került, pénzbírsággal büntették. Karrierje igen nehezen indult be, első versét 1950-ben publikálják, de ez nem biztosít számára megfelelő anyagi hátteret. Az 50-es évek elején több színtársulatban játszik, ezek keretében eljut Írországba. Első darabja 1957-ben kerül színpadra, de valódi hírnevét az 1959-es A Gondnok című művével szerzi. A 80-as évek közepétől egyre több forgatókönyvet ír, kissé elhanyagolja drámaírást. John Fowles A francia hadnagy szeretője című regényéből készült film forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölik. Több esetben felszólal a háborúk ellen, aktív polgárjogi harcos. 2002-ben az angol királynő lovaggá üti. A Nobel-díj átvételét követően bejelentette, felhagy az írással.

2007 decemberében a British Library 1.1 millió fontot fizetett a drámaíró több mint 150 doboznyi személyes archívumáért, többek közt azért a 12000 darabból álló levelezésért, amelyet Pinter az utóbbi ötven évben a kor legnagyobb színházi személyiségeivel folytatott Samuel Beckett-től Joseph Losey-n és David Mameten át Arthur Millerig.

Így sikerült megakadályozni azt az egyre többször alkalmazott amerikai gyakorlatot, hogy különböző amerikai intézmények, egyetemek megszerzik a külföldi szerzők hagyatékát; az austini University of Texas például így jutott David Hare és Tom Stoppard összes kéziratához és teljes levelezéséhez.

Harold Pinter kimondottan örült a hírnek, hiszen időről időre igen lesújtó véleményt fogalmazott meg Amerikáról: Hollywoodról egyszer azt nyilatkozta, hogy nem más mint egy “trágyadomb”.

[popup][/popup]