Jézusról elmélkedett egy brit csatornán Ahmadinezsád

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iráni elnök a brit televízióban elhangzó “alternatív” karácsonyi üzenetében az Egyesült Államokra és szövetségeseire utalva leszögezte: ha Jézus élne, szembeszállna a “zsarnok, rosszkedvű, terjeszkedő hatalmakkal”.

Forrás: Népszabadság

 

Mahmúd Ahmadinezsád beszéde néhány órával II. Erzsébet angol királynő hagyományos karácsonyi üzenete után hangzik majd el a brit televízió négyes csatornájában. A perzsa nyelven, angol feliratokkal elhangzó beszéd előre közzétett szövege szerint Ahmadinezsád leszögezi: a világ gondjai azoktól a vezetőktől erednek, akik elfordultak a vallástól.

“Ha Krisztus ma a földön lenne, kétségkívül kitűzné az igazság és emberiség iránti szeretet zászlaját, hogy szembeszálljon világszerte a háborús uszítókkal, megszállókkal, zsarnokokkal” – így az iráni elnök. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más nagyhatalmak azzal gyanúsítják Teheránt, hogy atomfegyver gyártására törekszik, míg Irán kitart amellett, hogy atomprogramja békés energiatermelési célokat szolgál.

Az egyesült királyságbeli zsidó közösséget képviselő Brit Zsidók Tanácsának vezetője sértőnek nevezte az adást. Henry Grunwald leszögezte: felháborítja, hogy az iráni elnököt kérték fel karácsonyi üzenet elmondására, még ha “úgynevezett alternatív” is az az üzenet.

Ron Prosor, Izrael londoni nagykövete szintén elítélte, hogy egy holokauszttagadó, aki a szuverén Izrael állam elpusztítására szólít fel és a terrorizmust támogatja, ellenvetés nélkül megszólalhat a televízióban.

A négyes csatorna karácsonyi vendégei között volt korábban Jesse Jackson tiszteletes, Sharon Osbourne brit televíziós személyiség, tavaly pedig Andrew Stockton őrnagy, aki elvesztette a karját Afganisztánban. Dorothy Byrne, a négyes csatorna hírigazgatója közölte: idén azért esett a választás Ahmadinezsádra, mert a Nyugat és Irán közötti viszony 2009-ben is fontos kérdés lesz.

 

[popup][/popup]