Hetedik századi aranypénzeket találtak Jeruzsálemben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A hetedik századból származó aranypénzeket találtak régészek egy autóparkoló alatt Jeurzsálem egy ősi falának tövében. Az Izraelhez csatolt Kelet-Jeruzsálemben fekvő úgynevezett Dávidvárosban végzett ásatáson összesen 264 aranypénz került elő.
 

Forrás: MTI

 

“Találtunk már cserépedényeket és üvegeket is, de ehhez fogható leletet még tártunk fel” – mondta Nadine Ross brit archeológus, aki rábukkant az érmékre egy nagy kő alatt. Az aranypénzek egyik oldalán Hérakleiosz bizánci császár (610-641) képmása van, a másikon pedig egy kereszt. Valószínűleg Hérakleiosz uralkodásának első éveiben verték valamennyit, még mielőtt a perzsák elhódították Jeruzsálemet a Kelet-Római Birodalomtól.

„Ez a lenyűgöző gyűjtemény az eddigi legnagyobb és legjelentősebb, a hetedik század elejéről érmekincslelet, amelyet Jeruzsálem területén fedeztek fel” – áll Doron ben-Ami és Jana Csehanovec, az ásatás vezetőinek közleményében. “Cserépedényt nem találtunk a lelet környezetében. Ez arra utal, hogy az aranyérméket a falba rejthették” – áll a közleményben, amely szerint a bizánci korszakból mostanáig csupán egy öt aranyérméből álló leletegyüttest tártak fel Jeruzsálemben.
 

[popup][/popup]