Árpádsávosok zavarták meg fáklyagyújtás a Hősök terén – Megáldották őket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több százan gyújtottak fáklyát a zsidó fényesség ünnepe, hanuka alkalmából vasárnap a budapesti Hősök terén, a Bálint Ház, a Szochnut és az összes zsidó ifjúsági szervezet rendezésében.
 

Forrás: Népszava

 

 

Több százan gyűltek össze a Hősök terén a hanuka alkalmából

Verő Tamás rabbi a tömeg előtt kijelentette, hogy sikerült a rekordkísérlet, amely azt célozta, hogy minél többen jöjjenek össze hanuka alkalmából fáklyát gyújtani. A rabbi hozzátette: eredetileg az egész Hősök terén alkották volna a fáklyát vivő emberek a hanuka alkalmából gyújtott gyertyatartó, a hanukia alakját. Az engedélyezési problémák miatt viszont csak a Műcsarnok előtt jöhettek össze az emberek. Verő Tamás a tömegre – amelyben mintegy két tucatnyi ember két árpádsávos lobogó körül csoportosult – isten áldását kérte.

A rabbi elmondta: az áldáskérés mindenkire, zsidókra és nem zsidókra egyaránt vonatkozott. A hanuka a fényesség eljöveteléről, a sötétség visszaszorulásáról szól – jelezte. Arra a kérdésre, hogy a Magyar Gárda erre ellenrendezvényt szervezett egy közeli helyen, azt mondta, nem sokat tud erről a kezdeményezésről.

A fáklyagyújtás egyik szervezője, Klopfer Dávid közölte: a rendezvényükön a Goj Motorosok is részt vettek, akik – mint mondta – egyetértésüket fejezték ki, hogy a hanuka alkalmából fáklyát gyújtottak, és azzal is egyetértettek, hogy nem az egész Hősök terét foglalták el ezzel. Arról is szólt, hogy programjuk folytatódik az A38-as hajón, ahol többek között Fellegi Balázs zenekara lép fel, illetve az érdeklődők párbeszédet hallhatnak Verő Tamás és Köves Slomó rabbik között a hanukáról. A gyermekeknek ugyanitt interaktív foglalkozást tartanak a hanuka ünnepéről a zsidó ifjúsági szervezetek.

A nyolcnapos hanuka az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amelyen a hívők a jeruzsálemi Templomnak a szír-görög dúlás utáni, az i.e. 165. évben történt újbóli felszentelésére emlékeznek. A hanuka örömünnep, a szabadság – a vallási és a fizikai szabadság -, valamint a fény ünnepe. Az ünnep a zsidó naptár szerint kiszlév hó 25-től tévét hó 2-ig tart.

A hagyomány szerint i. e. 165-ben a Júdás Makkabeus vezette zsidó sereg visszafoglalta a megszentségtelenített jeruzsálemi Szentélyt, és amikor meg akarták gyújtani az örökmécsest, csak egy kis korsónyi tiszta, megszentelt olajat találtak. Bár ez alig egy napra lett volna elég, csodás módon mégis nyolc napig égett, amikorra elkészült a tiszta, megszentelt olaj, és a Templomot újra felavathatták (erre utal az ünnep felavatás jelentésű elnevezése).

Az ünnepre, amelyet már Jeruzsálem felszabadítása után egy évvel megültek, mécses- vagy gyertyagyújtással emlékeznek. Kiszlév hó 24-én este egy lángot gyújtanak a nyolcágú gyertyatartón, a hanukián, majd minden este eggyel többet. A gyújtólángot vagy szolgagyertyát – samesz – a gyújtás után a hanukia kilencedik ágára teszik. Az új gyertyát mindig balról teszik hozzá a többihez és balról jobbra haladnak a gyújtással. A gyertyatartó a zsinagógában – miként a Szentélyben – a déli oldalon áll, keletről nyugatra fordítva, otthon az ablak közelébe helyezik, hogy fénye kifelé is világítson, és hirdesse hanuka csodáját. A láng meggyújtásakor első alkalommal három, a többi napon két imát mondanak. A gyertyáknak legalább fél órát kell égniük, és nem szabad őket világításra használni.

Hanuka ideje alatt, mivel az öröm ünnepe, sem böjtölni, sem gyászolni nem szabad. A család tagjai megajándékozzák egymást, játékkal, beszélgetéssel töltik együtt az estéket.

 

[popup][/popup]