Ellentmondások az erzsébetvárosi botrány kirobbantója körül

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Az erzsébetvárosi ingatlanbotrány kirobbantója, Hoffmann László ügyvéd két Király utcai bérleti jogot 300 millióért akart értékesíteni. Eltérnek a vélemények, mennyire volt reális az összeg, egy szakvélemény csak 225 millióra taksálta a két bérleményt, az ügyvéd szerint viszont reális volt az összeg. Végül az ügylet meghiúsult.
 

Forrás: HVG

 

A Király MP Pénzügyi Szolgáltató Kft. kilenc éve bérel egy 330 négyzetméteres helyiséget a Király utca 15. szám alatti, önkormányzati tulajdonú épület földszintjén. A cég egyik tulajdonosa az erzsébetvárosi panamaügyet feljelentésével kipattintó Hoffmann László ügyvéd, ügyvezetője pedig az ő anyósa, Markó Lajosné. A VII. kerületi önkormányzat aztán eladta az ingatlant a – már egyszer őrizetbe vett – Nagy György érdekeltségébe tartozó Király Palace Kft.-nek, aki vállalta, hogy ugyanúgy, ahogy a lakókkal, az üzlethelyiségek bérlőivel is (köztük Hoffmannékkal) megegyezik az ingatlan, illetve a bérlemények elhagyásáról.

Ennek alapján a két Király-cég megállapodást kötött, és – közjegyző előtt rögzítve – megegyeztek abban, hogy a bérlő 270 millió forintért hagyja el az üzlethelyiséget, amit az önkormányzat fizetett volna ki. Ebben az összegben a megállapodás második pontja szerint szerepelt az a 180 millió forint értékű beruházás, amelyet Hoffmannék végeztek el az irodában. A hvg.hu úgy tudja, hogy erről nem készült szakértő által ellenjegyzett becslés, és a gránitburkolat, a műemléki stukkó, a kombinált fűtésrendszer, a légkondicionáló, valamint a betörés- és tűzriasztó-rendszer stb. értékében a szerződő felek egyeztek meg.

Hoffmannék ezen felül még 30 millió forinthoz jutottak volna a fiuk lakásáért, amely szintén a Király utca 15-ben található. Az első emeleti, 46 négyzetméteres ingatlant azonban jóval kisebb értékűnek találta az a szakvélemény, amelyet a gazdasági bizottság hagyott jóvá, és amelyet a VII. kerületi képviselő-testület 2007. december 20-án tárgyalt. A másfél szobás lakás forgalmi értékét 11,9 millió forintban állapították meg. A 330 négyzetméteres irodát is kevesebbre taksálták: a Nagy György és Markó Lajosné által elfogadott 270 millió forint helyett 214 millió forintot adtak volna érte, ám ezt nem hagyták jóvá, mondván, a vevő külön állapodhat meg Hoffmannékkal.

Mivel az erzsébetvárosi önkormányzat idén januárban felbontotta a Király Palace Kft-vel kötött szerződést, így Hoffmann László jelentős összegtől esett el – állították forrásaink, akik szerint ellentmondás van aközött, hogy miközben Hoffmann aránytalan értékű ingatlanvásárlások ügyében emelt kifogást, saját bérleményeit a valósnál nagyobb árért hagyta volna csak el.

Megkérdeztük Hoffmann Lászlót is az ügyletről. “Hogy áron aluli eladások történtek Erzsébetvárosban, azt az ügyészség állítja, én hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt tettem feljelentést” – szögezte le. Elmondta, az ügyészség szerint az önkormányzat ingyen adta volna oda a Király Palace-nek az ingatlant. Ám  sem ő, sem a fia nem akart megválni a bérleménytől, nem akarták értékesíteni. Végül a többi lakó kérésére rábólintottak a Király Palace ajánlatára, ami a ház rossz műszaki állapota miatt reális összeg volt. „Megjegyezném, hogy az üzlethelyiség bérleti jogának megvásárlásakor, 1993-ban hatvanmillió forintos felújítást hajtottunk végre. Ez, illetve a további beruházások miatt az általam képviselt cég, mondhatjuk, önköltséges áron mondott le a helyiségről. A fiam pedig azért fogadta el Nagy György cégének az ajánlatát, mert ekkora összegből már tud máshol megfelelő lakást venni.”

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy a Király utca 15. lakóival együtt 2005-ben polgári pert indítottak az önkormányzattal és a Király Palace Kft.-vel szemben, hogy gyakorolhassák elővásárlási jogukat. „Hatálytalannak tekintjük az általuk megkötött szerződést, de hogy mikor születhet erről döntés, nem tudni, mert a bírósági eljárás még mindig csak első fokon van. Úgy látjuk, hogy az önkormányzat húzza a pert, s miután végre az idén elkészítették a társasház alapító okiratát, még mindig nem adták be a földhivatalhoz bejegyzésre” – mondta Hoffmann.

Közölte azt is, hogy az előzetesből kiengedett Nagy György járja a házat, mert továbbra is fenntartja a lakóknak tett ajánlatát ingatlanuk megvételéről. A vállalkozót egyébként sikerült a hvg.hu-nak elérnie, de ő az üggyel kapcsolatban nem akart nyilatkozni.
 

[popup][/popup]