800 izraeli petícióban kéri az Európai Parlamentet: ismerje el Palesztinát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A beadványt számos  prominens közszereplő írta alá, köztük olyan írók, mint Amos Oz, David Grossman és A. B. Yehoshua.

Amos Oz

Amos Oz (Fotó: Yanai Yechiel)

 

A lépést támogató baloldai Gush Shalom szervezet közleménye szerint a 800 aláíró között ott találjuk a Nobel-díjas Daniel Kahnemant, Avraham Burg egykori Knesszet elnököt és Yossi Saridot, a baloldali Merec párt vezetőjét, korábbi minisztert is.

A felhívást vasárnap küldték el a belga parlamentnek, amely valószínűleg még a héten szavaz a kérdésről. A belga média beszámolói szerint a szövetségi kormányt alkotó pártok egyetértettek abban, hogy egyoldalúan elfogadják Palesztina önálló státuszát. Habár a JTA szerint a belga törvényhozók ezeket az előzetes értesüléseket később tagadták.

A petíciót a dán törvényhozás részére is elküldték, ahol szintén a héten tervezik a javaslat első vitáját.

Egy másolatot az ír törvényhozás alsóháza is kapott, még a közelgő szavazás előtt. A felsőház még októberben kiadott egy határozatot, ami felszólítja a kormányt, hogy ismerje el a Palesztin államot.

A francia parlament december 2-án a Palesztin állam elismerése mellett döntött, mely szimbolikus gesztusnak tekinthető, aminek természetesen nem lesz azonnali kihatása Franciaország diplomáciai álláspontjára, de jól jelzi az Európa-szerte növekvő türelmetlenséget a megrekedt békefolyamat miatt.

A francia döntés a témában tartott brit és spanyol parlamenti szavazás eredményéhez hasonló.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye ezeket a szavazásokat kontraproduktívnak nevezte, amely a palesztin szélsőségeseket bátorítja és az egyedül célravezető kétoldalú tárgyalások esélyeit rontja.

A 800 izraeli kezdeményezése vegyes fogadtatást váltott ki: a baloldali Haaretz beszámolója rokonszenvvel fogadta lépést, a középjobb amerikai zsidó lap, az Algemeiner viszont az „írástudók árulásáról” beszélt.

A Haaretz cikkét Cseresznye Gábor fordította

Címkék:800 izraeli

[popup][/popup]