Nácivadászatból elégtelent kapott Magyarország

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Rossz osztályzatot kapott Magyarország és több más állam a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központtól a szervezet 2008-as jelentésében, amelyben a náci háborús bűnösök felkutatására és felelősségvonására vonatkozó erőfeszítéseket értékelte. 

Forrás: Index

 

Az A-tól F-ig osztályozó jelentés (ahol az A a legjobb kategória) most először sorolta Magyarországot a bukást jelentő F-2 kategóriába a központ. Az elemzés a 2007. április 1-től 2008. március 31-ig tartó időszakra vonatkozik. Magyarország 2005-ben legjobb európaiként még B osztályzatot kapott. A leminősítés oka az volt, hogy nem vonták felelősségre Képíró Sándor volt csendőrtisztet, aki 1942. január 23-án aktív szerepet játszott több száz civil újvidéki lemészárlásában.

Litvánia, amely a korábbi években szintén viszonylag jó osztályzatokat kapott, immár második egymást követő évben kapott F-2-t, mert nem hajtották végre az Algimantas Dailidére kiszabott börtönbüntetést, amelyet 2006. márciusában kapott zsidók és lengyelek üldözése miatt. Ugyancsak második egymást követő évben kapott a zsidók elleni népirtás bűnöseinek felkutatásával foglalkozó központtól F-2-t Ausztrália, mert még mindig nem adta ki Magyarországnak a háborús bűnökkel gyanúsított Zentai Károly (Charles Zentai) egykori katonatisztet. Horvátország megítélése is F-2 immár második éve, mert nem állította bíróság elé Ivo Rojnicát, Dubrovnik egykori usztasa kormányzóját. Rojnica 2007. novemberében Buenos Airesben meghalt anélkül, hogy felelősségre vonták volna.

A Simon Wiesenthal Központ megállapította továbbá, hogy az elmúlt egy évben meredeken zuhant a háborús bűnösök elítélésének száma, de ezt részben ellensúlyozta, hogy növekedett az új vádemelések száma. Ugyancsak sikerként könyvelte el, hogy az amerikai “különleges nyomozó hivatal” továbbra is megfosztja állampolgárságuktól és kitoloncolja az Egyesült Államokból az országban rejtőző náci háborús bűnösöket.

Efraim Zuroff történész, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője megállapította: a jelentésben szereplő statisztikák azt mutatják, hogy még mindig fel lehet lépni az igazságszolgáltatás erejével a náci háborús bűnösök ellen, hiszen 2001. január óta 76 ítéletet hoztak ellenük, 52 új vádemelés született, és több tucat új vizsgálatot kezdtek el. Zuroff felhívta a figyelmet arra is, hogy nem a gyanúsítottak idős kora a legnagyobb akadálya az igazságszolgáltatásnak, hanem sok esetben a politikai akarat hiánya, valamint az a téves nézet, mely szerint ennyi év után lehetetlen fellelni, azonosítani és elítélni őket. “Utolsó esély” elnevezésű akciója keretében a Simon Wiesenthal Központ évek óta kutat olyan második világháborús bűnösök után, akiknek sikerült eddig elkerülniük a büntetést.
 

[popup][/popup]