A Nemzeti Színház igazgatója elsőre Tel-Avivba látogatott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Nemzeti Színház főigazgatójaként tett első külföldi útján Izraelbe látogatott Alföldi Róbert, aki a helyi nemzeti színházzal történő együttműködésről, cserelehetőségekről tárgyalt.

Forrás: Index

 

Alföldi Róbert a Tel Avivtól nem messze lévő, a Magyarországon született és a cionizmus atyjaként számon tartott Herzl Tivadarról elnevezett Herzliyán található nagyköveti rezidencián összegyűlt magyar értelmiségiek előtt beszélt elképzeléseiről, terveiről.

Egy izraeli rendező magyarországi munkája, magyar rendező izraeli vendégszereplése, felolvasószínház, egy téma közös feldolgozása vagy ugyanazon téma megírása Izraelben és Magyarországon, valamint az ezek mentén kialakuló együttműködés lehetnek az első lépései egy sikeres és hosszú távú kapcsolatnak, mondta Alföldi Róbert.

Az izraeli nemzeti színház, a Habima művészeti vezetőjével folytatott megbeszélés után elmondta: a más országok társulataival, rendezőivel való koprodukciók és utazások nem jellemzők a magyar színházi életre, pedig ezek sok újdonságot, új tapasztalatokat jelentenek mindkét fél számára. Megjegyezte, hogy konkrétumokban nem állapodtak meg, ugyanakkor legkésőbb a Nemzeti Színház által 2010-re tervezett nagy nemzetközi színházi fesztiválon szeretnének izraeli társulatot is vendégül látni Budapesten.

Alföldi Róbert felidézte, hogy a színházak közötti együttműködés gondolatáról először Izrael budapesti nagykövetével beszélt, azóta az orosz és spanyol nagykövettel is felvette a kapcsolatot, Franciaországgal, Romániával és több más országgal pedig már működik vagy szintén tervben van a közös munka.

Úgy fogalmazott: azért pályázott a Nemzeti Színház élére, mert a színház lényege érdekli, az, hogy a jelenleg Magyarországra jellemző “zűrzavaros és nem éppen vidám hangulatban, élettérben sikerül-e létrehozni olyat, ami ellene megy annak a közfelfogásnak, hogy mindenki, aki másként cselekszik mint a többség, az buta”.

A Mundruczó Kornél által rendezett Jég című nyitóelőadásra, valamint a Térey János és Karsai György átiratában nemrég debütált Oresztészre utalva kiemelte, célja, hogy a “kvázi politikai intézetből” olyan kulturális intézetet csináljon, amelyben nem egy uralkodó irány van, hanem sokféle gondolkodásmód jelenik meg.

Izraeli látogatása során szerzett tapasztalatáról elmondta, hogy az izraeli kortárs dráma nagyon jó, erős és élő, a színházak pedig tele vannak tinédzserekkel. Mint mondta, különösen tetszik neki, és Magyarország számára is megfontolandó az ötlet, hogy a diákoknak az állam jegycsomagot ad, a fiatalok pedig maguk dönthetik el, hogy a benne található kuponokat színházi előadásra, koncertre vagy múzeumlátogatásra váltják be.
 

[popup][/popup]