“Netanjahu álomcsapatából rémálom lett: a sztárok kiestek, a lázadók bekerültek”

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

A keményvonalasok vezetik a jobboldali Likud párt képviselőjelöltjeinek listáját a februári izraeli parlamenti választáson – ismertette kedden a helyi média az előző napi belső szavazás eredményét.

Forrás: STOP

 

 

Elemzők szerint a párttagság komoly csapást mért Benjámin Netanjahu pártelnök választási stratégiájára. A volt kormányfő, akit a közvélemény-kutatások a következő miniszterelnöknek jövendölnek, abban bízott, hogy a mérsékelt irányvonal meghatározó személyiségeivel és a pártba nemrégiben toborzott hírességekkel fog nekivágni az előre hozott választásoknak, és ezzel szavazókat tud átcsábítani pártja legnagyobb vetélytársától, a kormányzó Kadima párttól.

A választási lista első húsz helyét azonban a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének nyílt támogatói és Izrael három évvel ezelőtti gázai övezeti kivonulásának ellenzői uralják. Köztük van Benni Begin, Menahem Begin néhai kormányfő fia, Móse Jaalon, a fegyveres erők volt vezérkari főnöke és Móse Feiglin, a Likud szélsőjobboldalát vezető telepes, aki a pártelnök ellenfelének számít. Feiglin platformja egyebek közt azt követeli, hogy nem zsidók ne szavazhassanak a kneszetben.

A Likud-jelöltek többségükben jól ismert párttagok. Netanjahu után a második helyre Gideón Szár frakcióvezető került, és Szilvan Salom volt külügyminiszter is versenybe szállhat egy képviselői mandátumért.

Netanjahu az elektronikus szavazás után, amelyet komoly műszaki nehézségek árnyékoltak be, úgy nyilatkozott, hogy a lista “Izrael népének minden rétegét” képviseli, és “sok tehetséget, sok tapasztalatot és nagy vezetőképességet” rejt magában. “A lehető legjobbnak” nevezte a listát a párttagság előtt, és fogadkozott, hogy megválasztása esetén “javítani fogja a közbiztonságot, megszilárdítja a gazdaságot, és folytatni fogja a felelős diplomáciai folyamatot” a palesztinokkal. Hozzátette, hogy a területi kérdések helyett a palesztin gazdaságra fog összpontosítani.

Izraeli elemzők kétségbe vonják, hogy ezzel a “héjalistával” akár csak tárgyalni is lehetne a békefolyamatról. Cahi Hanegbi, a Kadima egyik vezető parlamenti képviselője és kampánystratégája szerint a belső szavazásból a “valódi Likud” került ki győztesen. “Netanjahu álomcsapatából rémálom lett. A sztárok kiestek, a lázadók bekerültek” – mondta.

A legutóbbi, múlt héten közzétett felmérés szerint a Likud 35 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben a Cipi Livni külügyminiszter vezette, centrista Kadima 26 képviselői helyével szemben. Az ellenzéki párt ezzel csaknem megháromszorozná képviselői számát, mert a mostani törvényhozásban 12 fős frakciója van.
 

[popup][/popup]