Egy irodalmi botrányról

Írta: Élet és Irodalom - Rovat: Hírek - lapszemle

A soron következő Mészöly Miklós-díjat a kuratórium – Aczél Géza, Pályi András, Radnóti Sándor – Bán Zoltán András írónak, esszéistának, kritikusnak ítélte. 

Forrás: Élet és Irodalom

 

Bán Zoltán András mégsem lesz Mészöly-díjas, mert a Mészöly Miklós Egyesület elnöksége kurta levélben, indoklás nélkül értesítette az általa fölkért kurátorokat, hogy döntésüket nem fogadja el, és a díjat önhatalmúlag Baka Istvánnak (1948-1995) ítéli. Munkánkra mindazonáltal a jövőben is számít.

Baka életművét nagyra tartjuk – mondani sem kell, hogy nem róla van szó. Hanem az Egyesület elnökségének abszurd és nehezen minősíthető eljárásáról (elnök: Szörényi László). Kurátori fölkérésünket annak idején megtiszteltetésnek tekintettük, ám arról elmulasztottak értesíteni, hogy döntéseinket az elnökség tetszése, kénye-kedve korlátozhatja, és ehhez állítólag még valamilyen statútum is rendelkezésükre áll. Ezzel az erővel akár egy listát is kezünkbe adhattak volna, hogy kik közül választhatunk. Érdekes kérdés, hogy az elnökség szükség esetén nemcsak vétójoggal élhet, hanem díjmegítélő kuratóriumnak is kinevezheti magát. Ám még érdekesebb, hogy egyáltalában miért van szükség kuratóriumra.

E „feltétel” ismeretében természetesen nem vállaltuk volna az ilyen módon már korántsem megtisztelő, hanem inkább megalázó fölkérést, most pedig azonnali hatállyal lemondunk. Aczél Géza fölhatalmazott bennünket arra, hogy az ő lemondásáról is tájékoztassuk a nyilvánosságot.

[popup][/popup]