Olmert: “szégyellem magam a hebroni események miatt”

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

“Pogromnak” nevezte vasárnap Ehud Olmert izraeli ideiglenes kormányfő a hebroni zsidó telepesek csütörtöki, palesztinok ellen elkövetett atrocitásait.

Forrás: HVG

 

“Mint zsidó szégyellem magam annak láttán, hogy zsidók nyitottak tüzet Hebronban ártatlan arabokra. Nincs más szó arra, amit láttunk, mint a pogrom. Mi egy olyan nemzet gyermekei vagyunk, amely tudja, mit jelent a pogrom, és úgy mondom ki ezt a szót, hogy alaposan meggondoltam” – idézte az izraeli közrádió Olmertnek a heti kormányülésen elmondott szavait.
  
A miniszterelnök bejelentette: utasította Ehud Barak védelmi minisztert és az összes többi illetékest, hogy tegyenek meg mindent e jelenség megállítására. Egyben reményét fejezte ki, hogy a hebroni vétkesek nem ússzák meg tettüket büntetlenül.
  
A ciszjordániai Hebronban csütörtökön fiatal zsidó telepesek rátámadtak palesztinokra, miután a hadsereg erőszakkal kilakoltatta őket egy vitatott tulajdonú házból: három palesztin lövésektől sebesült meg, míg a telepesek házakat, gépkocsikat, ültetvényeket gyújtottak fel.
 

[popup][/popup]