Feltételezett német háborús bűnös ügyében nyomoznak Kismartonban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A német hatóságokkal együttműködve a kismartoni (eisenstadti) ügyészség vizsgálatot indított egy 89 éves német állampolgár ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy 1945-ben részt vett zsidó kényszermunkások lemészárlásában az ausztriai Burgenlandban. 

Forrás: HVG

 

A két ország közötti jogsegélyegyezmény keretében jelenleg Ausztriában tartózkodik egy német ügyész, hogy jelen legyen három szemtanú kikérdezésekor. A kismartoni ügyészség szóvivője csütörtökön közölte, hogy a testület ugyancsak nyomozást rendelt el saját hatáskörben. Arról nem tudott nyilatkozni, hogy mikorra fejeződhet be a vizsgálat.

1945 márciusának végén a burganlandi Németlövőnél (Deutsch Schützen), a felsőőri járásban egy Volkssturm-osztag lemészárolt 47 elerőtlenedett zsidó kényszermunkást. A holttesteket a közeli erdőben kaparták el. 1995 augusztusában bukkantak rá a tömegsírra, akkor hantolták ki az áldozatok földi maradványait.

A mostani nyomozásnak állítólag egy osztrák diák adott lökést, aki a németlövői tömeggyilkosság körülményeinek feltárásával foglalkozott. Kutatásai során a duisburgi telefonkönyvben talált rá a feltételezett német háborús bűnös nevére.

[popup][/popup]