Deutsch nem akarta felülvizsgálni az ingatlanbizniszt

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

A VII. kerületi önkormányzatban az elmúlt öt évben többször is nekifutottak, hogy rendet csináljanak a zsidó negyed házainak eladásai körül. 

Forrás: Index

 

2006-ban végül át is ment egy felülvizsgálati indítvány, ellene csak a Fidesz-frakció tagjai, köztük Deutsch Tamás szavazott. Deutsch szerint viszont pont azért, hogy ne mehessenek ugyanúgy tovább a dolgok.

Háztömbök röpködtek az erzsébetvárosi önkormányzat javaslataiban, felülvizsgálják-e a korábban megszavazott eladásokat, vagy sem. 2003 óta a gazdasági bizottság előzetesben lévő SZDSZ-es elnöke, Gál György forszírozta a bérházak eladást, a projektek lebonyolításáért mindig Hunvald György, a kerület szocialista polgármestere volt a kijelölt felelős.

Az Index információi szerint már 2003-ban a KDNP-s (akkor még MDF-es) Kecskés Gusztáv tett javaslatot arra, hogy egy kiválasztott céggel kötött szerződés helyett pályázattal oldják meg két lakótömb privatizációját. Kecskés módosító indítványa, amely a Rózsa utca 18/a és a Kertész utca 6. sorsán változtatott volna, azonban csupán a testület négy tagjánál talált megértő fülekre. Kecskés mellett két MSZP-s szavazott igennel, és támogatta a javaslatot a fideszes Hont András is, akit azóta kizártak a pártból.

Felülvizsgálati javaslat érkezett az ingatlanok ügyében 2006 őszén is, amikor már botrány szaga lengte körül az ügyleteket. Akkor viszont 17 bérház, köztük a legnagyobb értéket képviselő Király utca 15., 21., 25., 27., 29. ügye került terítékre. A testület jelentős része hajlandónak mutatkozott a szerződések felülvizsgálatára és átalakítására. Nemmel kizárólag a Fidesz VII. kerületi frakciója szavazott. Az elutasítók között volt Deutsch Tamás is, aki azóta kikerült a VII. kerületi képviselők köréből.

Deutsch az Indexnek azzal magyarázta az elutasító álláspontot, hogy szerinte ezzel éppen Nagy Györgyék további garázdálkodását akarta megakadályozni pártja. A fideszes politikus szerint ugyanis hazugság, hogy kerületi helyettese, Garabics Károly, Fidesz ügyvezető alelnök Nagy üzlettársaként tünt fel a Király utcában. A Fidesz szimplán azt akarta megakadályozni, hogy a kerület megújíthassa a nemrég előzetesbe zárt, majd kiengedett ingatlanossal a házak megszerzésére adott opciót.

A fideszesek nem nyomtak gombot akkor sem, amikor a testületnek 2008 januárjában arról kellett döntenie, hogy visszavegye-e a hasznosítási megbízást a Király utca három ingatlana esetében Nagy György cégétől. A testület a Fidesz távolmaradása ellenére elfogadta a visszavételt, a Király utcai eladásra kijelölt ingatlanok közül így került több is pályázati úton a korábbi verzióhoz képest jóval drágábbért, 1,8 milliárd forintért az Autóker kezébe. Nagy azonban újabb cég nevében több házban is tovább tárgyalt a bérlőkkel.

A 731/2006.-os rendelet, amire csak a Fidesz mondott nemet

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának képviselőtestülete úgy dönt, hogy az önkormányzat tulajdonában álló Akácfa utca 47., 49, és 51., Dohány utca 50., 52., Klauzál utca 7. és 9., Kazinczy utca 49., Kertész utca 6. és 8., Király utca 15., 21., 25., 27., 29., Dob utca 18. valamint Rózsa utca 18./A szám alatti ingatlanokra kötött adásvételi szerződések felülvizsgálatát elrendeli. Felkéri a polgármestert, hogy a vizsgálat eredményétől függően kezdeményezze a szerződések megszüntetését, vagy a felek egyetértésével történő módosítását.

 

[popup][/popup]