Vádat emeltek a kuruc.info főszerkesztője ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Molnár Balázs ellen “személyes adattal visszaélés vétsége és nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétsége miatt” emeltek vádat. 

Forrás: Hírszerző

 

 

Vádat emelt az ügyészség a kuruc.info főszerkesztője ellen személyes adattal visszaélés és rágalmazás miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája szerdán.

A közlemény szerint a budapesti II. és III. kerületi ügyészség emelt vádat M. Balázs ellen “személyes adattal visszaélés vétsége és nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétsége miatt”. Az eljárás a II. és III. kerületi bíróságon folytatódik.

Az ügyészség egy bírákat és ügyészeket rágalmazó, 2006 októberében több alkalommal megjelent cikk miatt emelt vádat, amelyet a 2006-os szeptemberi eseményekkel kapcsolatban tett közzé a kuruc.info főszerkesztője “A forradalmárokat börtönbe juttató bírák, ügyészek neve, képe, telefonszáma” címmel.

“Politikai fogolykínzások” és “ávós idők”

Az ügyészség szerint a vádlott ezekben az írásokban több bíróról és ügyészről azt állította, hogy megsértették a büntetőtörvények előírásait, bűncselekményeket valósítottak meg, valamint tényként állította az ítélkezés tisztaságának megsértését.

A vádlott a cikkekben egyebek mellett “törvénytelen ítéleteket” említett, “politikai fogolykínzásokat előmozdító, kommunista”, “jogtipró talárosokat”, a “tüntetőket törvénytelen, ávós időket idéző ítéletekkel sújtó” bírákról és ügyészekről beszélt – írja közleményében a főügyészség sajtóirodája.

Az ügyészség szerint a közölt írások mellett több bíró és ügyész fényképét, nevét, lakcímét és telefonszámát is feltüntették az érintettek hozzájárulása nélkül, és a személyes adatokat tartalmazó írások megjelenése után több bíró kapott szidalmazó vagy fenyegető tartalmú telefonhívásokat, illetve levelet.

Egy időre leállíttatták az oldalt

A kuruc.info honlapot 2005-ben regisztrálták az arizonai Scottsdale-ben.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly augusztusban kérte Takács Albert akkori igazságügyi minisztertől, hogy vizsgálja meg, milyen alkotmányos eszközök állnak rendelkezésre a portállal szembeni fellépésre.

Tavaly októberben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Legfőbb Ügyészség azt közölte, hogy az Egyesült Államoktól függ, bezáratható-e a honlap. A kuruc.info idén nyáron leállt. Draskovics Tibor igazságügyi miniszter július 21-én azt közölte, hogy a magyar hatóságok kérésére hallgattatták el az Egyesült Államokban egy ottani szerverről üzemelő portált.

Az oldal augusztusban újraindult. Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter augusztus 22-én azt közölte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) továbbra is minden törvényes eszközzel fellép a kuruc.info működtetése ellen.

 

[popup][/popup]