Nyilas eszmékkel szimpatizáló áltankönyvek miatt tiltakoznak

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyesek szerint nyilas eszmékkel szimpatizáló az a történelem-tankönyv, amely kisebbségi szervezetek tiltakozását is kiváltotta. Az “alkotás” ugyan a tankönyv alcímet viseli, ám a szakértő szerint ez megtévesztő, s legfeljebb “tankönyvnek látszó tárgyról” beszélhetünk.

Forrás: Népszava Online

 

 

A kötetek képesek megtéveszteni a szülőket, gyerekeket

 

Nyilas eszmékkel szimpatizáló és azokat hirdető történelemkönyv miatt tiltakozik a Magyarországi Kisebbségek Pártja – Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (MKP-ÉKE). Hasonló gondolatokat hirdető könyvek több korosztálynak is készültek, a legfiatalabbakat célzó kötet a “Történelem 5. osztályosoknak (Alternatív történelem tankönyv 11-12 éves gyermekek számára)” címet viseli.

A könyvek hol nyíltan, hol kevésbé egyértelműen, de a Nyilaskereszter Párt egykori vezetője, Szálasi Ferenc tanainak téveszméit hirdetik – vélte a lapunknak nyilatkozó Nagy László, a tiltakozás mögött álló MKP-ÉKE történész kabinetének elnöke. Szerinte a nyilas-hungarista jellemvonások közé tartozik, hogy a könyvekben erőteljesen azt sugallják: a világ kultúrájának jelentős része a magyaroktól ered. Ezt nagy László szerint a szerzők a Szálasi által népszerűsített sumér-szkíta-pártus-magyar azonosságelmélettel próbálják magyarázni. A könyvek olyan kijelentéseket tartalmaznak, hogy a sumér és a magyar kultúra egy és ugyanaz, valamint azt is sugallja, hogy már az egyiptomiak is a magyarok nyelvét beszélhették. Utalnak arra is, hogy Jézus a magyaroktól – pontosabban a könyv szerint az őseinket jelentő pártusoktól – származhat, s azt egyértelműen kijelentik, hogy Jézus nem lehetett zsidó. – Más, de szintén nyilasokhoz kapcsolódó példa a zsidóság indirekt kirekesztése – vélte Nagy László, majd hozzátette: a kötetek feudalizmusról szóló részében a zsidóságot a társadalmon kívül álló, főként rabszolga-kereskedelemmel foglalkozó csoportként jelenítik meg. Emellett feltűnnek fajelméleti tételek is, amely szerint az embereket fejméretük, formájuk alapján lehet megkülönböztetni. Ugyanez a hozzáállás volt jellemző a II. világháborús fajelméleti kutatásokra is, amely a német nemzetszocialista gyakorlat magyarországi átültetése volt – mondta Nagy László.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szintén találkozott az “alternatív tankönyv” egyik ötödik osztályosoknak szánt változatával az interneten, s véleményét úgy összegezte: a könyv “szakmaisága finoman szólva is megkérdőjelezhető”. A kötet kinézete, felépítése, megnevezése egyébként csalóka – mondta, majd hozzátette: jogi értelemben ez a könyv nem minősül tankönyvnek. Tankönyvnek hivatalosan ugyanis csak az nevezhető, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) egy jóváhagyási eljárás során hivatalosan is tankönyvvé minősít. Ezt a könyv belső borítóján fel is tüntetik, ezen könyvön ennek nyoma sincs. Ezek a történelemkönyvek tehát legfeljebb “tankönyvnek látszó tárgynak” nevezhetők, amelyek azonban valóban képesek megtéveszteni a szülőket, gyerekeket – mondta Miklósi. Pedagógus szakmai szervezetek korábban épp ezen félreértések elkerülésére javasolták, hogy a tankönyv külső borítóján egy embléma jelezze: a mű hivatalos tankönyv – eddig azonban ezt a javaslatot nem honosították meg.

Emiatt e könyvek nem is szerepelnek az iskolákban rendelhető kötetek listáján, s tankönyvként nem is használhatók az iskolai oktatásban. Ettől függetlenül – ha a szülők is egyetértenek vele – elméletileg használhatják a tanárok kiegészítő anyagként, ám ilyen esetről Miklósi nem hallott. Ennek a műnek az esetében ez szakmailag elfogadhatatlan lenne. Miklósi arra is kitért, hogy az OKM akkreditálási folyamatában két szakértő is vizsgálja a könyveket szakmai szempontokból. Mivel ezek a könyvek elfogadhatatlanok, nem is kaphatnának engedélyt. Mint a TTE elnöke elmondta: az egyáltalán nem baj, ha történelemtudományban – mint minden egyéb tudományban – vannak véleménykülönbségek, egy bizonyos szakmai minimumhoz azonban mindenkinek tartania kell magát. Ez a könyv azonban, ezeknek a feltételeknek nem felel meg – tette hozzá. Miklósi László véleménye szerint egyébként egy ötödikes gyermek már magától is meg tud fogalmazni kételyeket az általa olvasottakkal szemben, s épp ennek a korosztálynak ajánlják ezt a könyvet.

Az áltankönyvek iskolai használatáról egyébként nincs tudomása a lapunk által megkérdezett szakértőknek. A sorozathoz kapcsolódó, ám egyetemistáknak szánt, Őstörténetünk régészeti forrásai I-III. című könyveket azonban használják: Nagy László tudomása szerint ezekből tanulnak a miskolci Nagy Lajos Király magánegyetemen. Az MKP-ÉKE egyébként külön fejezetet szentelt a nyilas eszméket hirdető könyveknek abban a petíciójában, amely az iskolai szegregációról szól, s amelyet el is juttattak az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz.
 

[popup][/popup]