Szexbotrány, maffia és a nácik

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: HVG

 

 

A szokásos zsarolási klisének számító szexbotrány itt le is záródhatna, de a tárgyalóteremből kiszivárgó hírek szerint a történet nem csak egy titkosan felvett szexvideoról szól, hanem maffiakapcsolatokról, nácik által dolgoztatott zsidó munkásokról és egy olasz szektáról.

A kínos szexbotrány főszereplője a visszavonultan élő Susanne Klatten, aki 46 éves és Németország leggazdagabb nője, az egyik örököse a német Quandt birodalomnak. A több milliárd eurót érő Quandt – az Altana vegyipari óriás fő, és a BMW kisebbségi részvényese – a háborúban Hitler tengeralattjáróiba gyártott akkumulátorokat és acélüzeme több száz zsidót dolgoztatott.

A másik főszereplő Helg Sgarbi 41 éves, svájci dzsigoló. A férfi jóképű, kellemesen ápolt külsővel, de semmi mozisztárszerű karizma nincsen benne, bankáros kinézetének és gyenge meséjének mégis bedőltek a milliomosnők. Pedig – mint a nyomozás során kiderült – mindenkinek  ugyanazt adja elő: a svájci államnak dolgozik, de halálra gázolta a maffiafőnök lányát és emiatt a maffia pénzt követel tőle.

Klatten müncheni rendőrségnél tett vallomása szerint a pár 2007-ben találkozott egy tiroli wellness hotelben, ahova főként vagyonos üzletemberek járnak. Az nem világos, hogy Sgarbi direkt hozta-e létre a találkát, vagy később eszelte ki a tervet, de a pár a hotelben töltött napok alatt barátságot kötött. A férfi elmesélte az asszonynak, hogy külpolitikai munkákat intéz a svájci kormánynak, túszokat ejt, ha kell, és legyen bármilyen meredek is ez a mese, Sgarbi mégis elment valami fajta James Bondnak, a férfi ugyanis öt nyelven beszélt és két (ügyvédi és pénzügyi) diplomája volt. Klatten vallomása szerint a férfi „elragadó és figyelmes volt, de ugyanakkor volt benne valami melankolikus”, ami felébresztette az asszonyban a ragaszkodást. Ez pedig elég volt ahhoz, hogy Klatten belegabalyodjon a kapcsolatba és amikor legközelebb találkoztak, a találkát már egy szimpla konferencia hotelben szervezték meg.

A férfi München egyik hotelében talált olyan szobát, amelyet a recepció kihagyásával a garázsból meglehetett közelíteni, Klattent így nem láthatták meg. De azt a férfit sem, aki a szomszéd szobában rögzítette a pár első szexuális együttlétét. A rendőrség szerint az a valaki a 63 éves olasz Ernano Baretta volt, aki Sgarbi társa – ha nem a fő kiagyaló – volt a terv végrehajtásában. Baretta, akiről az a legenda járja, hogy látták vízen járni, egy harminctagú szekta főnöke Olaszországban, ahol Sgarbi is tag. Az olasz persze tagad mindent, de a szoba és a hotel Baretta által választott találkahelyek voltak, és a férfi lakásának a padlójában többmillió eurót talált a rendőrség.

Visszatérve Klattenék szerelmi viszonyára, a kapcsolat elmélyült, majd többszöri találka és a nő faggatózása után Sgrabi elmesélte melankóliájának okát a nőnek. A már említett képzeletbeli közlekedési balesetben a férfi önhibáján kívül megölt egy kislányt, mégpedig egy maffiózó lányát, aki 10 millió eurót akar vígaszdíjul. Klatten vallomása szerint úgy döntött, hisz a férfinak és kölcsönadja a pénzt, mert „bűntudatot érzett, hogy nem segít egy rászorulón”. Ugyanakkor, ahogy átadta a pénzt a férfinak, valami kattant benne, és már meg akart szabadulni Sgrabitól. Úgy gondolta, ezzel megfizeti a szeretőjének okozott fájdalmat és pontot tehet az ügy végére.

Sgrabit azonban nem lehetett lerázni, egyre erőszakosabb lett, célozgató üzeneteket küldött, Klattenben pedig bizonyossá vált, hogy a férfi nem az, akinek megismerte. Novemberben, egy 49 milliót követelő levél és egy CD érkezett, amelyben kitárulkozó fotók voltak a szerelmespár  együttlétéről. A nő tudta, hogy csapdában van, és itt volt az idő, hogy férjét és a rendőrséget értesítse. „Hirtelen világossá vált minden – mondja a vallomásában Klatten – hogy mostantól én vagyok az áldozat, és ha engedek, akkor ennek soha nem lesz vége.”

A nő józan reakciója csak Sgrabinak volt meglepő. A Quandt család legyen akármilyen visszahúzódó, megszokta az állandó és nyers pénzügyi követeléseket. A családot többször eláztatta a sajtó, amiért a háborúban a náciknak dolgoztak. Egy kemény és egyoldalú dokumentumfilmben a média megvádolta a családot, hogy nem fizetett elég kompenzációt a „rabszolgaként” alkalmazott zsidóknak, amiből óriási botrány lett, de Klatten nem hajlott akkor sem, hogy fizessen. Miért dőlne be most hát egy dzsigolónak, aki – a rendőrség nyomozása szerint – milliomos nők tucatjait csábította el a múltban? Mármint miért fizetne többet, mint az az első tízmillió euró, amit búcsúajándéknak szánt a szeretőjének?

Klatten 14 milliót ígért Sgrabinak, aki belesétált a rendőrségi csapdába rögtön az első alkalommal, hiszen azt hitte, a félénk asszony a markában van. Vagy rosszul mérte fel saját vonzerejét vagy nem tudja használni az internetes keresőket, különben nem tévedett volna ekkorát Susanne megítélésében.

Néhány európai lap azonban megszellőztette, hogy Sgrabi azt mondta vallatóinak, a zsarolás bosszú volt a nagyapjáért, aki a háború alatt lengyel zsidóként rabszolgamunkát végzett egy Quandt acélüzemben. De hogy ez a verzió igaz-e, vagy pusztán Baretta szektája terjeszti, esetleg mindkettő, az csak jövő év elején derül ki, amikor a tárgyalás elkezdődik.

 

[popup][/popup]